Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkeer en infrastructuur

Geen steun Kamer aan tolplan Maij-Weggen

DEN HAAG, 28 OKT. De Tweede Kamer weigert op dit moment minister Maij-Weggen (verkeer) groen licht te geven voor de invoering van tolheffing op een aantal rijkswegen in de buurt van steden.

De PvdA-fractie liet vanochtend bij monde van Kamerlid Van Gijzel in een vergadering over infrastructuur weten dat bij haar twijfels leven gelet op de ruimte die een systeem van tolheffing zou vergen, de mogelijkheid dat verkeer naar andere wegen uitwijkt ("sluipverkeer') en de praktische uitvoerbaarheid van de plannen.

Het CDA zei vanmiddag dat tolheffing voor deze fractie alleen aanvaardbaar is bij en ter financiering van nieuwe tunnels of bruggen en dat “voor een beperkte periode”, aldus het Kamerlid Tegelaar-Boonacker. Zij vond dat de tolhefing bij de bijna voltooide tunnel onder de Noord (bij Alblasserdam) al kan worden voorbereid. Minister Maij-Weggen heeft echter een kaart laten maken waar de tolpunten op twintig plaatsen in het rijkswegennet zijn aangegeven en juist niet in de directe nabijheid van de nieuwe tunnels. De minister zei vanmiddag in een eerste reactie dat er met die plaatsen nog te schuiven valt. De VVD heeft al eerder laten weten tegen de tolplannen te zijn.

Volgens het voornemen van de minister wordt de tolheffing medio 1995 in de Randstad ingevoerd. De plannen zijn eerder al op verzet gestuit van lagere overheden (provincies, de steden), waarmee de minister in overleg is getreden. De Kamer zal pas later definitief beslissen over de tolplannen. Dat gebeurt aan de hand van een definitief voorstel van de minister, als zij haar overleg met de lagere verheden heeft afgerond.

In antwoord op Kamervragen heeft Maij-Weggen al eens eerder laten weten dat wat haar betreft "rekening-rijden' nog altijd als alternatief voor fysieke tolheffing geldt. Dit plan, waarbij automobilisten voor gebruik van sommige wegen met elektronische middelen geld in rekening wordt gebracht, stuitte vorig jaar bij voorbaat al op bezwaren van de Tweede Kamer.