Foto: AMSTERDAM - Vijftienhonderd mensen hebben ...

Foto: AMSTERDAM - Vijftienhonderd mensen hebben gistermiddag in de hal van het Amstelstation een openbare zangles bijgewoond.

De les stond onder leiding van dirigent Geert van Tijn, voorzitter van de stichting Korenslag, die hoopt in mei volgend jaar in het Olympisch Stadion het wereldrecord meerstemmig koorzingen te breken. Daarvoor worden in heel Nederland openbare zanglessen gegeven om leden te werven.

Het oude record staat op 60.000 mensen. Gestoken in jacket en sportief schoeisel spande Van Tijn zich meer dan een uur in om zijn pupillen verschillende liederen te leren. Het koor, dat vooral uit oudere vrouwen bestond, repeteerde gisteren onder meer "Luci care, luci belle' van Mozart en een testlied, geschreven door componist Theo Loevendie. Van Tijn toonde zich na afloop zeer tevreden. “Om dit te kunnen doen heb je charisma nodig. Het geeft me een krankzinnige kick als zoveel mensen doen wat jij zegt”, zei hij glunderend. Componist Loevendie noemde de les “heel leerzaam. Ik heb bij voorbeeld gemerkt dat het effect van het ronddraaien van het geluid hier wat verloren gaat. En de mannenstemmen vallen weg. Maar ik moet het stuk voor de Korenslag nog schrijven, dus ik kan er rekening mee houden.” (Foto NRC Handelsblad- Chris de Jongh)