Federale leger versterkt stellingen bij Dubrovnik

LJUBLJANA, 28 OKT. Het federale leger van Joegoslavië heeft het afgelopen weekeinde zijn stellingen rondom de Kroatische kustplaats Dubrovnik versterkt. Het leger dreigt de "beslissende aanval' op Dubrovnik te openen nadat het stadsbestuur heeft geweigerd de stad over te geven.

Het federale leger eiste vrijdag dat de Kroatische Nationale Garde voor gisteravond acht uur haar wapens moest in leveren en dat de Kroatische vlaggen en partijsymbolen uit de stad verwijderd moesten worden. In ruil daarvoor zou het leger bereid zijn de mensen die dat willen uit de stad te laten vertrekken. De Kroatische regering riep de 60.000 inwoners op de stad niet te verlaten. “Het federale leger is erop uit de Kroaten uit Dalmatië te verdrijven, dat kunnen we niet toestaan”, wordt in de oproep gezegd. De veerboot Slavija vertrok zaterdag uit Dubrovnik met 1100 vluchtelingen aan boord. Een veerboot met humanitaire hulp en waarnemers van de EG slaagde er gisteren niet in Dubrovnik te bereiken. De Servische radio meldde dat het schip beschoten werd door de Kroatische Nationale Garde, Radio Zagreb zei echter dat de federale marine het schip verbood de haven van Dubrovnik binnen te varen. De leider van de EG-delegatie, de Fransman Jean Claude Amiot, zei gisteren dat hij vandaag opnieuw zal proberen Dubrovinik te bereiken. “Wanneer dat niet mocht lukken keren we terug naar de haven van Split”, aldus Amiot. De minister van defensie, generaal Veljko Kadijevic, ontkent in een brief aan de voorzitter van de Joegoslavische vredesconferentie, Lord Carrington, dat het leger de oude stadskern met granaten beschoten zou hebben. De Kroatische media meldden vorige week dat in de oude binnenstad onder andere een museum, synagoge en een muziekschool beschadigd zouden zijn. Het federale leger heeft Westerse diplomaten en journalisten uitgenodigd Dubrovnik te bezoeken zodat zij zelf kunnen vaststellen wat de stand van zaken is in Dubrovnik. Het federale leger, die de stad heeft omsingeld, heeft de afgelopen week geweigerd journalisten toe te laten tot de stad.

In de Servisch-Montenegrijnse regio Zandzak heeft zich dit weekeinde tijdens een referendum meer dan 90 procent van de 200.000 moslims uitgesproken voor de autonomie van deze regio. De Servische en Montenegrijnse regering noemden het referendum illegaal, de Servische politie arresteerde gisteren een tiental organisatoren van het referendum. Een woordvoerder van de moslims verklaarde dat “de moslims niet meer eisen dan de Serviërs in Kroatië”. De Serviërs in de in west-Kroatië gelegen regio Krajina spraken zich in mei tijdens een referendum uit voor de autonomie van deze regio.

    • Theo Engelen