Ex-burgemeester Washington begint zes maanden celstraf

PETERSBURG, 28 OKT. De vroegere burgemeester van Washington Marion Barry is zaterdag begonnen met het uitzitten van een celstraf van zes maanden in de federale gevangenis van Petersburg in de staat Virginia. Barry werd vorig jaar tot deze straf veroordeeld wegens het bezit van cocaïne.

Voordat Barry (55) zich naar de gevangenis begaf, hield hij thuis in Washington een persconferentie. “Ik ben klaar om te gaan. God heeft me de kracht en de moed gegeven om door te gaan”, zei hij. “Ik heb u en de hele wereld toegegeven dat ik verstrikt raakte in het gebruik van alcohol en drugs. Maar u heeft ook een ommekeer in mijn leven gezien, een hervorming van mijn leven. U hebt gezien hoe ik God in mijn ziel heb gelegd.”

De voormalige burgemeester, die zijn functie twaalf jaar bekleedde, werd in januari 1990 gearresteerd in een hotel in Washington. Hij was daarheen gelokt door Rasheeda Moore, een voormalig fotomodel en minnares van Barry die met de federale politie samenwerkte. Barry vroeg Moore om cocaïne, kreeg die en rookte het middel vervolgens terwijl een in het geheim geïnstalleerde camera de scène vastlegde. Een jury, die zich moest buigen over 14 beschuldigingen, achtte Barry slechts schuldig aan het bezit van cocaïne. (UPI, Reuter)