Verdachte moord Bruinsma vrij

AMSTERDAM, 26 OKT. De van moord op Klaas Bruinsma verdachte ex-politieman M.H. is gistermiddag door de Amsterdamse rechtbank vrijgelaten. Rechtbankpresidente mr. E.J. van Schaardenburg heeft de officier van justitie niet ontvankelijk verklaard in de vervolging van de 35-jarige H. wegens fouten van politie en justitie in het onderzoek.

De rechtbank deelt daarmee de mening van de raadsman van H. dat het opsporingsonderzoek niet aan de minimale eisen van betrouwbaarheid heeft voldaan. De raadsman van de ex-politieman, mr. J. Boone, vindt dat zijn cliënt daardoor in zijn verdediging zou worden geschaad en van een eerlijk proces geen sprake kon zijn.

De rechtbank liet zwaar wegen dat door toevoeging van een voor H. belastende verklaring van een anonieme getuige de schijn is gewekt dat er sprake was van een afzonderlijke verklaring, terwijl zich in werkelijkheid reeds een niet-belastende verklaring van de betreffende getuige op naam in het dossier bevond.

Boone noemde het door de politie omzetten van een verklaring onder naam in een anonieme verklaring “een grof schandaal”. Vooral omdat hiertoe opdracht werd gegeven door het hoofd van de groep Ernstige Delicten. “Alles lijkt erop dat ze hun ex-collega koste wat kost aan de schandpaal hebben willen nagelen”, aldus Boone.

De 37-jarige Bruinsma, omschreven als leider van de grootste en gewelddadigste maffia-achtige misdaadorganisatie in Nederland, werd op 27 juni van dit jaar voor het Hilton Hotel in de hoofdstad doodgeschoten. Daags daarna werd H. door de Amsterdamse politie ingesloten.