"Sanitair boekje' in strijd tegen doping bij paarden

Het aantal dopinggevallen in de draf- en rensport is de laatste tijd opmerkelijk toegenomen. In Frankrijk heeft de overheid zich er mee bemoeid en worden er pogingen ondernomen het gebruik van verboden middelen een halt toe te roepen. In Nederland zeggen de betrokkenen dat het vooral een gevolg is van medische begeleiding en vergissingen.

PARIJS, 26 OKT. De Franse autoriteiten hebben de strijd aangebonden tegen het gebruik van doping bij renpaarden. De justitie heeft de afgelopen maanden achttien trainers en dierenartsen in staat van beschuldiging gesteld: ze worden verdacht van het toedienen van verboden stimulerende middelen aan paarden. Het Franse ministerie van landbouw werkt aan een "code van goed gedrag' voor fokkers en trainers van renpaarden. De wet-Bambuck, die het gebruik van stimulantia in de sport verbiedt, zal ook van toepassing worden verklaard voor renpaarden.

Een justitieel onderzoek bij trainers, eigenaars, dierenartsen, apothekers en andere betrokkenen in de kleine, maar soms puissant rijke wereld in de fokkers- en trainingscentra van Chantilly en Maisons Lafitte nabij Parijs heeft de afgelopen maanden uitgewezen dat het gebruik van doping bij paarden wijd verbreid is. Vorige week werden zes trainers officieel beschuldigd, onder wie een beroemdheid als Francois Boutin, trainer van de renpaarden van de Griekse scheepsmagnaat Stavros Niarchos en die van Jean-Luc Lagadère, president-directeur van het uitgeversconcern Hachette.

In augustus werd een van de beroemdste trainers in Chantilly, Bernard Secly, in staat van beschuldiging gesteld. Secly beheert de renstal van de graaf van Montesson, die op zijn beurt president is van de Franse draverijen. Secly wordt ervan verdacht tweejarige paarden te hebben "behandeld' met het spierversterkende middel Boldone. In dezelfde maand werden drie fokkers van volbloeds in het departement Orne, een centrum van paardenfokkerij, beschuldigd van "excessieve' toediening van Ventipulmin aan paarden. Dit middel geeft de dieren een grotere ademhalingscapaciteit.

Niet bekend

De arrestaties en talloze verhoren, deels met de grootste tact afgenomen op de terrassen van beroemde etablissementen in Chantilly, zorgden voor een schokeffect in de Franse draf- en rensportwereld. De Franse minister van Landbouw Louis Mermaz, de hoogste toezichthoudende autoriteit in de wereld van de paardenkoersen en -fokkerij, reageerde als eerste. Hij riep zijn diensten in een brief op tot een strijd tegen doping bij paarden. Het ministerie werkt aan een code van goed gedrag die onder meer voorziet in de invoering van een "sanitair boekje' voor paarden waarin alle veterinaire behandelingen die het dier ondergaat, moeten worden vermeld. Er wordt tevens gewerkt aan een nieuw uitvoeringsbesluit van de wet-Bambuck die in 1989 van kracht werd en het gebruik van doping en stimulantia bij sportbeoefening verbiedt. Het besluit dat zal gelden voor renpaarden en mogelijk ook springpaarden, wordt verwacht na een rondetafelconferentie met alle betrokkenen uit de paardensportwereld die gisteren werd gehouden.

De secretaris-generaal van de nationale federatie van koers-maatschappijen Gilles Deloye zei eind september dat de paardensportwereld “bereid is een prijs te betalen voor verbetering van haar imago door totaal af te zien van het gebruik van anabolica voor, tijdens en na de koersen”. De vakbond van fokkers verklaarde eind september dat met ingang van volgend jaar een systematische controle op anabolica zal worden doorgevoerd bij de verkoop van paarden.

Toediening van anabolica ("een beetje poeder in de haver') is geconstateerd bij de zogenoemde yearlings, de eenjarige volbloeden die eind augustus te koop worden aangeboden in Deauville (Normandië). De "beau monde' uit de gehele wereld die zich dan in luxueuze glorie verzamelt in het etablissement Elie de Brignac, telt graag bedragen van gemiddeld 80.000 gulden neer voor een yearling die er een beetje stevig uitziet. Met een zorgvuldige dosering anabolica gedurende enige weken voor de verkoop wordt het gewenste effect bereikt. Om "baby-buildings' met mooie spieren te krijgen laat men de dieren ook wel zwemmen of draven op een lopende band.

De stevige spieren verdwijnen spoedig als het dier een gewoon dieet krijgt. Sommige trainers, die doorgaans vijf procent commissie van de aankoopppijs krijgen, blijven anabolica toedienen om de nieuwe eigenaar, die misschien al de dollartekens van de Prix d'Amerique in de ogen heeft, teleurstellingen te besparen. In Deauville worden doorgaans jaarlijks duizend yearlings verkocht, tot nu toe zonder enig systematisch onderzoek naar doping. De Franse paardenrensport ontvangt jaarlijks bijna 12 miljard gulden aan inkomsten uit de opbrengst van het wedden bij koersen, een hobby van ongeveer acht miljoen Fransen.

    • Jan Gerritsen