Overnamegeruchten rond Van Melle laaien weer op

AMSTERDAM, 26 OKT. Buitenlandse belangstelling zorgde de afgelopen week voor veel vraag naar Unilever en Akzo op de Amsterdamse effectenbeurs. Hoogovens zakte door de voor het concern belangrijke vijftig gulden-grens heen. Op de stille lokale markt sprongen individuele fondsen in het oog. Medicopharma leverde flink in en snoepfonds Van Melle werd weer sterker onderwerp van overnamegeruchten.

De onrust rondom Van Melle werd aangewakkerd door berichten in de financiële pers. Een onbekende buitenlandse partij heeft inmiddels een belang van dertig tot veertig procent in het snoepfonds opgebouwd. Opmerkelijk was dat handelaren er op wezen dat het aanbod in Van Melle deze week voortdurend door Swiss Bank in Amsterdam uit de markt werd gehaald. Beurskringen veronderstellen dat er binnenkort een bod op Van Melle wordt uitgebracht.

Uit de bemoeienis van Swiss Bank concludeerden enkele handelaren dat de "overvaller' uit Zwitserland afkomstig is. In dat geval richt de aandacht zich speciaal op Jacobs Suchard, een Zwitserse dochter van het Amerikaanse Philip Morris, en het Zwitserse voedingsmiddelenconcern Nestlé. Swiss Bank directeur C.J.M. Bierman wilde gisteren geen enkel commentaar geven op de eventuele bemoeienis van Swiss Bank bij de aankoop van stukken Van Melle deze week.

De prijs die de eventuele overvallers moeten betalen voor Van Melle ligt op dit moment volgens analisten “absurd hoog”. De winst per aandeel zal voor dit jaar, zo is becijferd, uitkomen op ongeveer 25 gulden. Bij de huidige koers impliceert dat een koerswinstverhouding van iets meer dan 20. De overname-som die hieruit voortkomt ligt om die reden zo hoog. “Als er inderdaad een koper op de loer ligt, moet het wel een hele grote zijn, want het duurt wel even voordat je dit hebt terugverdient”, vertelt een handelaar.

De situatie bij Van Melle vertoont veel overeenkomsten met de overname van de Zaanse biscuit- en chocoladefabrikant Verkade medio 1990 door het Britse levensmiddelenconcern United Biscuits. Verkade had zich via vele beschermingsconstructies ingedekt tegen vijandelijke overname en riep al vele jaren dat het zelfstandig wilde blijven. Toch viel de firma uiteindelijk in andere handen.

Ook Van Melle heeft altijd duidelijk laten weten niets voor een overname te voelen. Afgelopen woensdag vertelde directeur I. van Melle, na afloop van de aandeelhoudersvergadering, nog eens dat zijn onderneming goed beveiligd is tegen een eventuele overname. De familie Van Melle (zo'n 200 leden) bezit zelf circa een kwart van alle aandelen.

De bescherming van Van Melle wordt in beurskringen als "stevig' getypeerd. Bijna driekwart van de aandelen staat in de vorm van niet-royeerbare certificaten - stukken waarop geen stemrecht kan worden uitgeoefend - aan de Amsterdamse parallelmarkt genoteerd. Daarnaast bestaat de mogelijkheid preferente aandelen bij een bevriende stichting te plaatsen.

De overnamegeruchten hebben inmiddels voor behoorlijk wat "speculatiewinst' bij het aandeel gezorgd. De koersontwikkeling van de afgelopen week gekoppeld aan de relatief hoge omzetten zouden volgens handelaren erop duiden dat “overname nu echt in de buurt is”.

Aan het begin van dit jaar was een aandeel Van Melle nog te koop voor 264 gulden. Vooral deze zomer steeg de koers spectaculair. Van Melle - vooral bekend om zijn merknamen Fruittella en Mentos - trok begin deze week flink aan en bereikte een nieuw hoogste punt van 530 gulden. Gisteren viel het snoepfonds wat terug naar een uiteindelijk slot van 520 gulden.

    • Max Christern