Mieke Telkamp werd op 14 juni 1934 in Oldenzaal ...

Mieke Telkamp werd op 14 juni 1934 in Oldenzaal geboren. Ze volgde de Mulo-opleiding. Op 14 december 1952 werd haar stem door Gerard van Krevelen ontdekt. Haar zangcarrière bracht haar over de gehele wereld. Na een huwelijk van 31 jaar overleed haar man, Gerard Zuur, op 57-jarige leeftijd. Voor de Tros-radio presenteerde zij daarna drieëneenhalf jaar lang een verzoekplatenprogramma. Zij hertrouwde, met Jan Vermeulen.

Afgelopen week werd haar eerste boek ten doop gehouden, "M'n arm om je heen', een selectie uit haar brievenrubriek in het weekblad Weekend. Het voorwoord werd verzorgd door haar "gabbertje' Jos Brink. Mieke Telkamp is in het bezit van drie Gouden platen en werd in 1987 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij houdt heel veel van mensen en dieren.

Woensdag 16 oktober

Ik word 's morgens meestal tussen zeven en acht uur wakker. Eet eerst mijn sinaasappeltje op en daarna een kopje thee met een beschuitje. Bekijk dan mijn agenda in verband met werkzaamheden en wat voor kleren ik aan moet trekken. Het wordt vandaag een rok met een leuke trui. Na mijn kopje koffie doe ik boodschappen. De apotheek, stomerij, drogist en vandaar door naar Odijk. Daar woont Noor Coffeng, een van mijn beste vriendinnen en de dochter van mijn man. Hebben gezellig gekletst en koffie gedronken. Daarna van Odijk even naar mijn man in Bunnik. Toen doorgereden naar verpleeghuis Theodotion in Laren voor een bezoek aan Ans Vermeulen, mijn liefste schoonzusje. Daar gebleven tot ongeveer vijf uur en naar huis gereden. Een beetje moe en een beetje down. Heb een glas wijn gedronken, daarna wat gegeten en heb tot plus minus negen uur zitten werken voor Weekend. Op bed nog even tv zitten kijken en om 22.00 uur vielen mijn luikjes dicht.

Donderdag

Word om zeven uur wakker van de storm. Ik vind het altijd heel naar voor mensen die door dit weer naar hun werk moeten. Ik heb om half twee mijn eerste bespreking thuis met Willem Reiger van RTL4 over het programma "Tineke'. Gezellig koffie gedronken en alles over zaterdag doorgenomen. Daarna komt Jan nog even de nieuwe lamp ophangen in de keuken. Intussen is het alweer half vijf. Mijn buurvrouw komt nog even een borreltje halen voor het eten. Daarna lekker gegeten: zuurkool met casselerrib, een van mijn favoriete gerechten.

Vrijdag

Jan belt alweer vroeg om te vragen of ik het allemaal wel kan redden. Zit normaliter altijd in Bunnik bij Jan, maar ik heb een hele drukke week in Hilversum en hij is bezig met familie de flat van Ans te ontruimen. Een hele klus, maar het einde is in zicht. Wat een weer! Doe tussen de buien door boodschappen. Straks ga ik naar Ans in Laren. Heb wat fruit voor haar gekocht. Krijg een leuk telefoontje. Zondag aanstaande opname voor het programma "Wie ben ik'. Ik zit in het panel met André van Duin. Dat wordt weer lachen geblazen. Ik hoop dat wij winnen. Neem mij voor om als ik weer thuis kom, te gaan werken en vanavond na mijn bad heerlijk met een maskertje op bed te gaan liggen.

Ik hoop - je moet het altijd maar afwachten - dat ik er goed uitzie, maar Tineke heeft mij beloofd dat ik goed uitgelicht zal worden. Goede belichting is hoofdzaak bij televisie, vooral wanneer je zoals ik niet meer de jongste bent. Voor rimpels schaam ik mij niet. Ik heb ze eerlijk verdiend en iedereen mag ze zien. Ze horen bij het leven dat bij mij beslist niet altijd over rozen is gegaan. Toch blijf ik positief denken en ben blij met elke dag, hoe die ook mag eindigen.

Thuisgekomen bel ik met Jan, om te proberen problemen op te lossen. Maar mijn hoofd staat er niet helemaal naar. Het is nu zes uur en ik verheug mij op de snijboontjes en een karbonaadje. Na het eten kijk ik wat televisie, op Duitsland Derrick en Agatha Christie. Dat zijn mijn favorieten. Ik bezit dan ook alle boeken van Agatha Christie. Ik hoop dat mijn maskertje helpt, dat zien we morgen wel weer, anders gooi ik er nog maar eentje tegenaan. Vroeg slapen ho maar, teveel spanning voor morgen. Ben benieuwd hoe het allemaal gaat.

Zaterdag

Vroeg wakker. Na het gebruikelijke ontbijtje en telefoontje met Jan neem ik nog maar een maskertje. Om elf uur naar de kapper. Kom gelukkig droog thuis tussen de buien door. Verkleed mij en lak mijn nagels. Half drie staat mijn manager Han Grevelt voor de deur. Samen rijden we naar Tineke. Word zoals altijd heel hartelijk ontvangen, we drinken koffie en dan naar de make up. De uitzending, die om vijf uur begint, vliegt voorbij. Vreselijk gelachen met Jos Brink.

Wanneer u gekeken heeft weet u ook dat het maskertje geholpen heeft. En de bevalling van mijn eerste echte boek was een wolk van een baby. Ik ben er vreselijk blij mee en trots op. Nu breken er weken van spanning aan of het goed verkocht wordt en hoe het ontvangen wordt. Ik kan het u echt aanbevelen.

Ben om kwart over acht thuis. Doodmoe, maar voldaan. Krijg veel telefoontjes dat het heel leuk was gegaan. Jan is erg trots op mij en vindt dat ik er goed uitzag. Bloemen in de vaas gezet en doodmoe mijn bed ingedoken.

Zondag

Als een blok geslapen. Word pas om half elf wakker. Jan is ongerust als hij belt. Hij zegt: ""Je nam maar niet op.'' Ik: ""Nee, want ik sliep nog.'' Terwijl ik zit te schrijven krijg ik steeds enthousiaste telefoontjes. Het maakt je blij en warm van binnen. Ik heb zin in koffie. Ik hoor het apparaat al pruttelen. Ga zo verder. Hè, daar knapt een mens van op.

Vanmiddag word ik om half vier gehaald voor de opname "Wie ben ik'. Ik ga zo mijn kast weer eens induiken om te zien wat ik zal aantrekken. De kreet bij de televisie is altijd: géén wit, fleurig! Ik zit, de opnamen voor het programma vinden plaats in Aalsmeer in de Joop van den Ende-studio's, in de eerste opname bij André van Duin. Het zal niet zo laat worden, ik hoop voor tienen.

Door al die toestanden stapelt mijn werk voor Weekend zich op. Een Dagboek bijhouden valt zwaar tegen. Ik doe altijd zes dingen tegelijk. Weet nu al wat ik aan doe. Zwart strak rokje, zwarte pulli en daar overheen een fleurig jasje. Jan is het totaal met mijn keuze eens. Een mevrouw bij de kapper zegt tegen mij: ""Dat programma Wie ben ik, dat is allemaal doorgestoken kaart.'' Ik kan u met de hand op mijn hart verzekeren dat dat niet zo is en het is een heel moeilijk spelletje. Ben dan ook benieuwd wat zij vanavond weer met mij uithalen. Maar gezellig wordt het in ieder geval. Wij dineren van tevoren met alle kandidaten, dus ik hoef niet te koken vandaag. Niet dat ik een hekel aan koken heb. Ik zie ineens dat ik ook nog mijn nagels moet lakken. Mag wel opschieten.

Maandag

Was inderdaad voor 22.00 uur thuis. Het is een leuke opname geworden. Wij hebben zoals gewoonlijk veel gelachen. Het wordt 11 november uitgezonden.

Vanmorgen vroeg opgestaan. Ik was alle glasgordijnen van de woonkamer terwijl een vriendin de ramen voor mij lapt. Het ziet er weer schoon uit. Nu de achterkant nog.

Veel telefoontjes over de uitzending bij Tineke. Ook telefonisch interview voor Weekend, onder andere: wat is nu precies de band tussen jou en Jos Brink? Dat zal ik vertellen. Het is mijn gabbertje. Wij kennen elkaar al 25 jaar en voelen een diepe vriendschap en respect voor elkaar.

Maak voor vrijdag aanstaande een lunch-afspraak met Hummy van der Tonnenkreek, adjunct-directeur van Weekend. Ik ga voorlopig een jaar lang reclame maken voor een totaal nieuwe bodyline van Ni-Fri. Ik sta er helemaal achter, anders deed ik het niet. Heb er zelf veel baat bij. Het is nu één uur, moet nog even naar het postkantoor, vandaar door naar Laren naar Ans. Als ik terug ben, ga ik weer zitten werken. Ik kan er niet tegen als ik die stapel brieven zie liggen, word er erg nerveus van. Ben met het achteruit rijden met de uitlaat tegen een biels gereden, kapot natuurlijk. Gegeten, Jan gebeld en vroeg naar bed.

Dinsdag

Vanmorgen om elf uur moet ik bij mijn chiropracticus zijn. Word daar gekraakt, nou ja gekraakt. Gaat steeds beter met mijn rug. Hoef pas over een maand terug te komen. Heerlijk. Boodschappen. Krijg leuke post, de dia's die bij Tineke zijn genomen. Ziet er heel leuk uit. Ik ben namelijk niet zo fotogeniek.

Een meneer komt mijn nieuwe video aansluiten - de oude was kapot - en ik ben a-technisch. Als hij weg is, probeer ik alles uit met het boek in de hand. Snap er nog helemaal niets van. Lekker vroeg naar bed, na nog even met Jan gebeld te hebben.

Woensdag 23 oktober

Om tien uur bel ik mijn Dagboek van deze week door naar de krant. Daarna ren ik naar mijn kapper, want om half drie komt de fotograaf voor de foto die nu in uw blad staat. Hoor zojuist van de heer Streef, directeur van Teleboek, dat er al een paar duizend van mijn boeken verkocht zijn. Heerlijk.

Rest mij, u nog een prettig weekeinde te wensen. Maak er iets van. En een dag zonder een lach is geen dag.

    • Mieke Telkamp