Grondlegger van Compaq ontslagen

ROTTERDAM, 26 OKT. De legendarische grondlegger van de Amerikaanse computerfabrikant Compaq, Rod Canion, is door zijn raad van commissarissen ontslagen. Compaq maakte twee dagen geleden voor het eerst in zijn geschiedenis een kwartaalverlies bekend.

Canion maakte naam door van Compaq een doorslaand succes te maken. De Compaq-historie leest als een aaneenschakeling van records. Opgericht in 1982, bracht het bedrijf in 1983 zijn eerste computer op de markt. In dat eerste jaar boekte de onderneming al meteen een omzet van 111 miljoen dollar. Zo'n snelle start was in de Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis nog niet voorgekomen. Vijf jaar na de start boekte het bedrijf een omzet van meer dan een miljard dollar: ook dat was nog nooit eerder vertoond.

De basis voor het succes vormde de stormachtige groei van de markt voor personal computers. In het begin van de jaren tachtig groeide de markt met zeventig procent per jaar. Compaq profiteerde van die groei door te wedden op het succes van de IBM-pc's. In tegenstelling tot andere kloon-fabrikanten probeerde Compaq IBM niet verslaan door te concurreren op prijs maar door te concurreren op kwaliteit. Lange tijd was die strategie succesvol.

Inmiddels is de markt voor pc's in moeilijker vaarwater terechtgekomen. Deze week bleek dat ook Compaq niet aan de malaise kan ontkomen: in het derde kwartaal boekte de onderneming een verlies van zeventig miljoen dollar op een omzet van 709 miljoen dollar. Canion wordt opgevolgd door vice-president Eckhard Pfeiffer.