Gieren van de lach bij zelfbedacht sprookje

Voorstelling: Bio door Kas & de Wolf. Met Theo van Gogh, Marien Jongewaard, Tom Jansen, Max Pam, Ariëlle Brouwer. Gezien: 24-10, Felix Meritis, Amsterdam. Nog te zien: aldaar t-m 2-11.

Rijk de Gooier was er ook, als publiek, en liet dat weten. Helemaal afgezien daarvan, stonden journalist Max Pam en filmer Theo van Gogh op het toneel en dat is natuurlijk ook ongehoord bijzonder! In elk geval weer eens wat anders! Dat is bij voorbaat gieren van de lach - wat een dame op de eerste rij die het allemaal reuze goed begreep dan ook onafgebroken deed. Die Pam! Die Van Gogh! Die onhandigheid! Enig!

Bio heet de voorstelling, op touw gezet door het duo Kas & de Wolf, existentiële buitenstaanders in theaterland. Het is geen wonder, dat zij vreemd bloed binnenhalen en recalcitrantia als een Marien Jongewaard, een Tom Jansen, wél acteurs, maar altijd in voor het avontuur. Dat schuilt deze keer in een zelfbedacht sprookje of liever: half-zelfbedacht want het is een parafrase van Sneeuwwitje, zo wordt het vanzelf een parodie. Enig?

Gaat wel, het duurt maar een flink uurtje. Pam is de jager, die het vredige wereldje van rein en fijn levende kabouters komt verstoren, met stekelige vragen. Hun gemeenschapje heeft de trekken van een vezelrijk, biodynamisch samenlevingscollectiefje, in wezen zo totalitair als maar kan. De jager wordt dan ook het slachtoffer van de verstoorde softies: kritische elementen zijn ongewenst. Vandaar ook dat de woorden van het lelieblanke Sneeuwwitje (een topless rolletje van Ariëlle Brouwer) naar wens verdraaid en gecorrompeerd worden en dat is soms wel grappig. Evenals Kas & de Wolf zelf die zich qua spel & timing in gunstige zin onderscheiden.

    • Pieter Kottman