Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

"Friese fusieclub subtopper in eredivisie'

HEERENVEEN, 26 OKT. Uitgerekend Heerenveen liet Cambuur gisteravond ontwaken uit zijn kampioensdroom. In een oerslechte wedstrijd voor 12.600 dolenthousiaste Friezen in het Abe Lenstrastadion bestrafte de thuisploeg het laconieke spel van de koploper van de eredivisie (2-0). Aan het eind van het seizoen zal blijken of Heerenveen gisteravond broedermoord heeft gepleegd. Want Friesland wil graag eredivisievoetbal zien, zo niet van Heerenveen, dan toch van Cambuur.

Heerenveen mocht het vorig seizoen al een jaartje proberen in de hoogste afdeling van het betaald voetbal, maar kwam toen kwaliteit te kort. Dit jaar lijkt Cambuur de beste papieren te hebben om een plaats in de eredivisie te bemachtigen. De club speelde nog nooit op dat niveau. Vier weken geleden pakten de Leeuwarders de tweede periodetitel. Trainer Rob Baan temperde de feestvreugde destijds door op te merken dat hij zijn team weinig kansen toedichtte in de hoogste klasse. Wil Friesland werkelijk meedoen in de eredivisie, dan is een fusie met rivaal Heerenveen onvermijdelijk, luidde de boodschap van Baan.

Nieuw is dit idee niet. Drie jaar geleden deed de toenmalige voorzitter van Cambuur, Cees Roozemond, de buurman een huwelijksaanzoek. Na lang wikken en wegen sloeg Heerenveen het voorstel af. De discussie steekt de kop weer op nu beide clubs, die op minder dan vijfentwintig kilometer van elkaar spelen, op korte termijn een nieuw stadion willen bouwen.

Trainer Frits Korbach van Heerenveen viel gisteravond de plannen van collega Baan bij. “Een fusie zou voor het Friese voetbal het beste zijn. Als ze in deze voetbalgekke provincie één club zouden maken, dan kun je zo in de subtop van de eredivisie meedraaien en heb je 20.000 man per wedstrijd op de tribune. De clubs zullen moeten kiezen tussen twee stadions van tien miljoen of één van twintig, waarbij je de vingers kunt aflikken. Maar dit soort beslissingen worden niet door trainers genomen, daar gaan bestuurders over.”

Deze bestuurders houden aanzienlijk meer slagen om de arm. Voorzitter Riemer van der Velde van Heerenveen: “Nu beide clubs op het punt staan flink te investeren is de tijd inderdaad aangebroken om alles weer eens op een rijtje te zetten. Toch mag niet worden vergeten dat één en één in de voetbalwereld niet altijd twee is. Er zijn hier veel supporters die de ene week naar Heerenveen en de andere naar Cambuur gaan. Bovendien zit je met het probleem waar je na een fusie het stadion moet neerzetten.”

“Aan de andere kant”, vervolgt Van der Velde, “is het zo dat er een aantal potentiele sponsors in deze provincie rondloopt dat nu geen partij wil kiezen. Die mensen heb je er dan wel bij, waardoor je een sterkere financiele basis voor het Friese voetbal creëert.”

Volgens de Heerenveen-voorzitter is het fusievoorstel van drie jaar geleden behalve de moeilijk te kiezen bestemming van het stadion ook afgewezen omdat er vanuit de supportersgroeperingen nogal wat kritiek op het aanbod van Cambuur was.

Die kritiek kwam niet alleen van de kant van Heerenveen, ook de supporters van Cambuur hadden grote bezwaren. Voorzitter Jan Piet Stam van Cambuur, destijds één van de initiatiefnemers van het voorstel, is daarom wat voorzichtiger geworden in zijn uitspraken over een eventueel partnerschap met de buurman. “De positie van ons op de ranglijst geeft geen aanleiding om met Heerenveen om de tafel te gaan zitten, maar als ik heel eerlijk ben dan verwacht ik dat op de langere duur een samenwerking onontkoombaar is. Zeker als de plannen voor een inkrimping van de eredivisie doorgaan. Zo'n fusie is gewoon de enige manier om gebruik te maken van de grote geldschieters die er in Friesland zijn, maar die het nu nog laten afweten.”

Voorlopig blijven de trainers echter roependen in de woestijn. Als zij gelijk krijgen, dan is topvoetbal in de noordelijke provincie voorlopig niet weggelegd. Of de ruim twaalfduizend Friezen die gisteravond uit volle borst het eigen volkslied meezongen daar echt rouwig om zijn, is nog maar de vraag.