Colombianen naar de stembus terwijl geweld aanhoudt

BOGOTÁ, 26 OKT. Colombiaanse guerrilla-organisaties hebben aan de vooravond van de verkiezingen die morgen worden gehouden hun gewelddadige acties opgevoerd. Daarbij zijn gisteren nog eens zes mensen gedood.

De afgelopen twee dagen waren bij aanslagen al zeker 16 doden en 32 gewonden gevallen. In de stad Medelln deden zich gisterochtend vier bomaanslagen voor die gericht waren tegen de hoofdkwartieren van de Liberale en de Conservatieve Partij. De Colombiaanse autoriteiten verdenken de FARC, de marxistische revolutionaire strijdkrachten, en het als "guevaristisch' omschreven ELN, het nationale bevrijdingsleger, ervan deze aanslagen te hebben uitgevoerd. Ondanks de recente golf van aanslagen is de regering in Bogotá niet teruggekomen op haar voornemen om volgende week in Caracas de onderhandelingen met de guerrillabewegingen, die in september werden afgebroken, te hervatten.

Ruim vijftien miljoen Colombianen stemmen morgen over 102 zetels in de Senaat, over 161 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 27 gouverneurs. Sinds Colombia onafhankelijk werd, is het land gedomineerd door de Liberale en de Conservatieve Partij, die elkaar regelmatig afwisselden. Hun traditionele macht wordt nu bedreigd door een derde, nationalistische revolutionaire partij, de Democratische Alliantie, die voorkomt uit de guerrilla-organisatie M-19. Deze groepering is vorig jaar een legale politieke partij geworden na vredesonderhandelingen met de regering. Deze partij deed met negentien zetels haar intrede in de 74 leden tellende constitutionele conventie, die onder meer nieuwe kieswetten heeft opgesteld, waardoor bij voorbeeld de leden van de Senaat nu ook direct kunnen worden gekozen. (AFP)