BVD: aanwijzingen van Chinese spionage

ROTTERDAM, 26 OKT. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) beschikt over aanwijzingen dat Chinezen “in toenemende mate” belangstelling hebben voor Nederlandse staatsgeheimen en hoogwaardige technologie. In een aantal gevallen heeft het gedrag van betrokkenen de grens van het toelaatbare overschreden. de BVD heeft inmiddels maatregelen genomen tegen de Chinese spionage.

Dat heeft de directeur van de BVD, mr. A. Docters van Leeuwen, gisteren gezegd in een interview in het Rotterdams Dagblad. Om hoeveel Chinezen het gaat en welke maategelen er precies getroffen zijn, wilde hij niet zeggen.

Volgens Van Leeuwen zijn ook nog steeds 25 agenten van de KGB in Nederland actief. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft daarover contact opgenomen met de Sovjet-ambassadeur. Volgens Docters van Leeuwen wordt onderzocht hoe de 25 KGB'ers het land uit kunnen worden gezet.

Voorts richt de BVD haar pijlen steeds meer op extreem-rechtse groepen die, aldus Docters van Leeuwen, in aantal en omvang toenemen. De extreem-rechtse groepen in ons land onderhouden contacten met verwante groepen in Duitsland en de Verenigde Staten. “Er is in ons land sprake van een groei van dit soort groepen. Het gaat uiterst langzaam maar men wordt wel groter”, aldus Docters van Leeuwen.

Volgens de BVD-chef gaat het om groepen met enkele honderden leden. Hij wijst er op dat de veilgheid van een staat meer gevaar loopt door het toenemend rechts-extremisme dan extremisme van links: “Kijk daarvoor maar naar Duitsland en Frankrijk”, zo zegt hij.

Omdat het volgens hem gemakkelijk is om in ons land onder te duiken wijken steeds meer internationale extremistische organisaties naar Nederland uit. “Wij zijn hier in feite een grote stad voor de poort ven Europa”, aldus Docters van Leeuwen.