Val Hoogovens zet door na doorbraak vijftig gulden grens

AMSTERDAM, 25 OKT. De duikeling van Hoogovens, dat gisteren door de vijftig gulden-grens zakte, zette zich vandaag door. Op een lagere Amsterdamse effectenbeurs bleef het verder rustig. Over Infotheek, waarvan de notering tot dinsdag is opgeschort, deden de nodige geruchten de ronde.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,7 punt lager sloot op 89,6 punten, noteerde om 13.00 uur onveranderd.

De Amsterdamse effectenbeurs houdt zich deze week ten opzichte van de buitenlandse beurzen redelijk staande. Sombere cijfers die aangeven dat het herstel van de Amerikaanse economie wel erg langzaam vordert, drukten de stemming op Wall Street gisteren flink. Ook de dollar moest een cent inleveren. Daardoor openden de meeste internationals vanmorgen iets lager.

Hoogovens lag vanmorgen wederom opvallend onder druk. Gisteren zette die trend zich al in toen het staal- en aluminiumfonds 2,10 gulden lager sloot op 49,10 gulden. Vanmorgen opende Hoogovens weer een gulden lager om later op de dag iets terug te krabbelen naar een koers aan het begin van de middag van 48,50 gulden.

Pessimistische vooruitzichten voor de staalmarkt zorgen volgens handelaren voor druk op het aandeel. Hoogovens berichtte vandaag dat het met onmiddellijke ingang de metaalproduktie met tien procent zal verminderen. Voor veel handelaren en beleggers was dat een teken aan de wand. Bij het stopzeten van een tiende deel van de produktie gaat het om naar schatting 18.000 ton staal per jaar.

Analisten noemen de huidige koersval grotendeels een technische reactie. “Er is lange tijd verbazing geweest over de hoogte van de koers van Hoogovens”, vertelt een analist van Barclays de Zoete Wedd. Op 19 juni van dit jaar bereikte het fonds een hoogste jaarkoers van 65,20 gulden. Daarna bleef Hoogovens nog weken rond de zestig gulden zweven. Een grote koper hield de koers volgens handelaren zo lang op die hoogte.

Gisteren vielen de aandelen Hoogovens door de vijftig gulden grens heen. Volgens analisten werd daarmee een belangrijke bodem gebroken. “Dit opent de deur voor verdere daling”, zei een handelaar vanmorgen. De druk op Hoogovens kwam vanmorgen vooral vanuit de Optiebeurs waar opvallend veel contracten put-opties Hoogovens van de hand gingen.

De handel in pc-distributeur Infotheek ligt tot volgende week dinsdag stil. De automatiseerder onderhandelt momenteel met een strategische partner die de vermogenspositie van het bedrijf moet versterken. Infotheek onthult maandag pas om welk bedrijf het hier gaat. Volgende week komt het bedrijf tevens met de halfjaarcijfers.

Infotheek bereikte op 5 maart van dit jaar een hoogste koers van 23,40 gulden. Halverwege deze maand was de koers inmiddels op een dieptepunt van 3,60 gulden aangeland.

De laatste koers van Infotheek, gisteren, bedroeg vier gulden. In november 1986 werd het aandeel geïntroduceerd op de beurs voor vijftien gulden. Eind 1989 werden nog eens ruim 250.000 certificaten van gewone aandelen uitgegeven en had er een herplaatsing van nog eens 250.000 certificaten van aandelen plaats tegen een koers van 29 gulden.

Deze week werden er op dinsdag (75.000) en woensdag (62.000) flinke omzetten in het fonds geboekt. Maandag lag de omzet een stuk lager en gingen er in dubbeltelling slechts ruim 15.000 stukken om.

Op de beursvloer leefde al langer de veronderstelling dat het niet goed ging met Infotheek. Het uitblijven van publicatie van de halfjaarcijfers wakkerde de onrust rondom het fonds verder aan. Over 1990 boekte de automatiseerder een verlies van 0,5 miljoen gulden.

NEW YORK Wall Street reagreerde gisteren erg negatief op nieuwe economische macrocijfers die een indicatie gaven dat het herstel van de Amerikaanse economie erg langzaam vordert. Een fikse daling van de vraag naar duurzame goederen en een forse toename van het aantal aangevraagde werkloosheidsuitkeringen brachten op de Amerikaanse een schrikreactie teweeg. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot bijna 25 punten lager op 3.016,32 punten

LONDEN De markt op de beurs in Londen herstelde zich vanmorgen aanvankelijk iets na de grote verliezen van gisteren. Maar in de loop van de dag daalden de meeste aandelenkoersen toch weer, al bleven de verliezen beperkt. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 32,8 punten lager sloot op 2.528,3 punten, noteerde omstreeks het middaguur 3,6 punten lager.

FRANKFURT Ondanks grote vraag naar Daimler-Benz noteerden de aandelenkoersen in Duitsland over een breed front lager. Vooral winstnemingen vlak voor het weekend drukten de koersen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 8,88 punten lager sloot op1.579,01 punten, noteerde omstreeks het middaguur 7,98 punten lager.

TOKIO Japanse beleggrs hadden vandaag weinig zin en stelden zich, met het weekend voor de deur, zeer terughoudend op. Na een lusteloze sessie sloten de aandelenkoersen vanmorgen vrijwel onveranderd. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 42,83 punten lager op 24.906,43 punten.