Suriname wil hulp bij aanpak drugs

PARAMARIBO, 25 OKT. Het is niet uitgesloten dat Suriname “fysieke ondersteuning” uit Nederland, de Verenigde Staten en andere landen vraagt bij de bestrijding van de illegale drugshandel.

Dat heeft minister Soeshiel Girjasing van justitie en politie gisteren in Paramaribo verklaard in een televisietoespraak ter opening van een voorlichtingscampagne tegen drugs.

Enkele weken geleden liet de Nederlandse regering weten bereid te zijn op aanvraag van de Surinaamse regering marechaussees te sturen ter versterking van de grensbewaking in Suriname. De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA wil een permanente missie in Suriname opzetten.

Suriname zal verdragen sluiten met Nederland, de Verenigde Staten en Frankrijk over samenwerking en bijstand bij de aanpak van de drugsproblematiek en de uitlevering van drugsverdachten.

Girjasing zei dat het imago van Suriname “onder sterke druk” staat, omdat Surinaams grondgebied een “permanente schakel” vormt bij de doorvoer van drugs naar de Verenigde Staten en Europa. De geloofwaardigheid van Surinaamse overheidsdiensten is volgens de minister sterk aangetast doordat “enkele leden” van deze diensten betrokken zijn bij de drugshandel.

Het terugdringen van de drugsproblematiek noemde Girjasing een “immense opgave” die Suriname op eigen kracht niet zal kunnen volbrengen. Er komen wetswijzigingen om het “witwassen” van drugsgelden tegen te gaan. Opsporingsambtenaren krijgen meer bevoegdheden om invallen te doen op “verdachte plaatsen”.