Roddenberry (70), maker van Star Trek, overleden

LOS ANGELES, 25 OKT. - Gene Roddenberry, geestelijk vader van de tv- en filmserie Star Trek, is vannacht op 70-jarige leeftijd overleden. Hij laat een bloeiende industrie en honderden fanclubs achter. Oude en nieuwe afleveringen worden wekelijks in 52 landen uitgezonden en een zesde bioscoopfilm is onderweg.

Roddenberry maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog bombardementsvluchten bij het Army Air Corps en werd na de bevrijding piloot bij Pan Am. Zijn eerste verhalen verkocht hij aan bladen voor vliegtuighobbyisten. Daarna schreef hij scripts voor bestaande tv-series. In 1966 ontwierp hij de serie Star Trek, met als wekelijks herhaald oogmerk to boldly go where no man has gone before. De avonturen waren gesitueerd in de 22e eeuw, met kapitein Kirk en de wetenschapper Mr Spock (met de puntige oren) als hoofdpersonen. Later verklaarde Roddenberry dat in zijn geesteskind een humanistische, vredelievende boodschap was verwerkt: “Het vaak geridiculiseerde massapubliek is het beu dat er op de wereld nog zoveel kinderachtige geschillen bestaan.”