MEDISCH CENTRUM WESTLAND

Na het lezen van enkele nummers van het weekblad voor de voedingstuinbouw Groenten + Fruit loop ik als een dokter door de groentewinkel.

Zie ik daar goudspikkels op de tomaten? Is dit een paprika met neusrot of zonnebrand? Heeft de bleekselderij last van hartrot? Worden de komkommers geteisterd door slappe nekken? Zijn de radijzen aangetast door voosheid en glazigheid? Wat een getob in de tuinbouw.

Bij de komkommers duikt het bleekvruchtvirus op. Snijbonen kunnen lijden aan het stippelstreepvirus. Om neusrot tegen te gaan moet de verdamping via de bladeren worden afgeremd. Het opmeten van druppelaars bij tomaten kan een goede methode zijn om verstopping te voorkomen. Het dragen van handschoenen bij het behandelen van courgettes voorkomt oogstschade. Veel moet, zoals men het in de tuinbouw noemt, worden "bijgestuurd'.

Een recept voor gevulde courgettes:

4 courgettes 2 uien 1 vleestomaat 1 rode paprika 1 appel, bijvoorbeeld golden delicious 50 gram pijnpitten fijngehakte peterselie olijfolie zout, versgemalen peper

Was de courgettes en snijd ze in de lengte doormidden. Schep het vruchtvlees er met een lepel uit en hak het in kleine stukjes. Snipper de gepelde ui. Snijd de ontvelde tomaat in stukjes. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes bij de gewassen en gehalveerde paprika en snijd haar in stukjes. Snijd de geschilde appel, waarvan het klokhuis is verwijderd, klein. Meng alle fijngesneden groenten en de appel door elkaar en roer er fijngehakte peterselie, zout, peper en wat olijfolie door. Vul de courgettes met dit mengsel en zet ze ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 190ß8C.

Rooster de pijnpitten in enkele druppels olijfolie in een koekepan lichtbruin. Strooi ze over de gare gevulde courgettes.

    • Anne Scheepmaker