Foto: WINSFORD. Het Britse computerbedrijf ICL ...

Foto: WINSFORD. Het Britse computerbedrijf ICL heeft een oude zoutmijn in Winsford (graafschap Cheshire) uitgezocht om computers te testen op het uitzenden van elektromagnetische straling.

Computers en testapparatuur zijn opgesteld in een grote tent op een diepte van 200 meter. Diep onder de grond kunnen de machines ongestoord worden onderzocht. Boven de grond worden metingen verstoord door radio- en televisiesignalen of radioverkeer met vliegtuigen, wat de bouw van speciale stalen kooien nodig maakt. ICL heeft 3,5 miljoen gulden geïnvesteerd in de testruimte en zegt zelf dat de faciliteit tot de “meest geavanceerde” in de wereld behoort. Boven de tent, die met touwen aan het plafond van de mijngang hangt, is een schuimrubberen constructie bevestigd voor het opvangen van de straling die ontsnapt. Daarmee wordt voorkomen dat die straling de telecommunicatie boven de grond zou kunnen hinderen. Het Britse computerbedrijf loopt met de bouw vooruit op de Europese regelgeving over stralingsniveaus van computers. (Foto ANP)