Duitse bonden komen met zeer hoge looneisen

BONN, 25 OKT. Met CAO-eisen tussen 10,5 en 12 procent hebben de Duitse bank- en metaalvakbonden (IG Metall) en de bond van overheidspersoneel (ÖTV) gisteren duidelijk gemaakt dat zij recente waarschuwingen tegen te hoge loonkosten van de Bundesbank, de werkgevers en de vijf belangrijkste economische adviesinstellingen naast zich neerleggen.

De IG Metall, met ruim 3,5 miljoen leden de grootste Europese vakbond, heeft in het Duitse CAO-overleg een voorhoedefunctie. De bond meent dat hij de afgelopen jaren, toen het accent vooral werd gelegd op werktijdverkorting (tot 35 uur per week in 1996), veel salarisruimte heeft “laten zitten” in de winstgevende sector metaal en machinebouw. De gemiddelde loonstijging in de lopende een-jarige CAO's was zes tot zeven procent. De verwachting is dat de inflatie in Duitsland volgend jaar verder oploopt van 4 naar ruim 5 procent.

De ÖTV heeft aangekondigd voor een nieuwe CAO zowel een inkomensverbetering van twee cijfers voor de komma als werktijdverkorting te zullen eisen. Die eis is alvast bekend gemaakt voor het onderhandelingsgebied Noordrijn-Westfalen (een van de zestien Wetduitse onderhandelingsgebieden) waar de ÖTV 220.000 leden heeft. De bond van bankpersoneel wil inzetten op 12 procent loonsverhoging. Volgens de bankwerkgevers hebben “de bonden hun gevoel voor verhoudingen verloren.”

Eerder deze week vroegen de Bundesbank en de zogeheten “vijf wijzen”, de economische instituten die de Duitse regering adviseren, de overheden om veel drastischer te bezuinigen en de vakbeweging om nieuwe CAO-eisen onder de vijf procent te houden. Anders dreigt een gevaarlijke loon-prijsspiraal die de Westduitse economie, de export én de financiering van de Duitse eenwording kan bedreigen, waarschuwden zij. De vijf wijzen vroegen zelfs om lopende cao's open te breken. Juist vandaag benadrukt minister Möllemann (economische zaken, FDP) in de Allgemeine Zeitung (Mainz) inzake nieuwe CAO's dat “er niet meer inzit dan een vier voor de komma”.

Bundesbank-president Schlesinger heeft al verklaard dat hij zonodig harde maatregelen zal nemen om de inflatie weer tot 2 procent terug te dringen. De Bundesbank heeft zich feitelijk ook gekeerd tegen plannen van minister Waigel (financiën) om het hoge BTW-tarief begin '93 van 14 op 15 procent te brengen. Zo'n maatregel stuwt de inflatie op en biedt naast veel extra administratieve rompslomp maar weinig reële opbrengst, meent zij.

    • J.M. Bik