Duits-Amerikaans conflict over schuld Sovjet-Unie loopt op

BONN, 25 OKT. Een voortdurende discussie over de schuldaflossingen door de Sovjets zal “contra-productief” werken. Deze waarschuwing heeft de Duitse staatssecretaris van financiën H. Köhler gisteren in Bonn geuit. Hij kwam met zijn uitspraak vlak voordat de onderministers van financiën van de zeven rijkste industrielanden (G-7) dit weekeinde in Moskou bijeenkomen om met de Unie en de afzonderlijke republieken te praten.

Het conflict tussen de Verenigde Staten en de andere landen in de G-7 over de aanpak van de schulden van de Sojvet-Unie is hierdoor verder opgelopen. De groep wordt gevormd door Groot-Brittanië, Italië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Canada en Japan.

Duitsland blijft sterk gekant tegen uitstel van schuldbetalingen “Het verschuiven van betalingsverplichtingen zal de kredietwaardigheid van de Sovjet-Unie verder aantasten, waardoor bedrijven minder graag zullen investeren”, aldus Köhler. De buitenlandse schuld van de Sovjets bedraagt nu omgerekend 130 miljard gulden. Duitsland is verreweg de grootste schuldeiser.

De VS willen Moskou een adempauze van zes maanden tot een jaar geven voor het betalen van rente en aflossing op hun buitenlandse schuld. Een voorstel van die strekking werd al vorige week tijdens besprekingen van het Internationaal Monetaire Fonds en de Wereldbank in Bangkok door Duitsland en Frankrijk afgewezen. Washington heeft zijn Europese bondgenoten volgens het blad Financial Times laten weten niet te zullen meewerken aan een Europees plan voor een "financieel vangnet' voor de Vneshekonombank, de Sojvet-bank voor internationale betalingen. Duitsland en andere landen willen wel zo'n vangnet om daarmee een eventuele liquiditeitscrisis te voorkomen.

Köhler zei dat voortzetting van de schuldafbetalingen een basis vormt voor verdere onderhandelingen. Hij onderstreepte dat de Sovjet-Unie haar buitenlandse schulden altijd op tijd heeft afbetaald. Een bedrag van 130 miljard gulden vond hij “niet verontrustend” voor een land van het formaat van de Sovjet-Unie. Volgens Köhler zijn de liquiditeitsproblemen in de Sovjet-Unie te wijten aan structurele problemen. Hij noemde daarbij de verminderde export van gas en olie en het (gebrekkige) overmaken door de republieken van buitenlandse inkomsten naar de Centrale Bank (Gosbank). (Reuter)