Braves na ruime zege aan de leiding

ATLANTA, 25 OKT. Atlanta Braves heeft voor het eerst de leiding genomen (3-2) in de World Series. In het vijfde duel won Atlanta voor de derde keer op rij: 14-5. Telkens gebeurde dat in het stadion van de Olympische stad in 1996. De beslissing valt in Minnesota, waar morgen en zaterdag de laatste twee duels worden gespeeld.

De slagmannen van Braves verkeerden in grootse vorm, met onder meer drie homeruns en even zoveel driehonkslagen. De wedstrijd werd opengebroken in de vierde slagbeurt, met vier punten. De beslissing viel eigenlijk in de zevende innings, met een homerun van Lonnie Smith en zes runs in totaal. Het was Smith' derde in drie duels, waarmee hij de prestatie van Reggie Jackson (New York Yankees) in 1977 evenaarde.

Smith is de enige speler die de World Series al met drie clubs won: Philadelphia Phillies, St. Louis Cardinals en Kansas City Royals. Sinds 1988 speelt hij voor Atlanta, aanvankelijk op een minor-league contract. Hij kon maar moeilijk een overeenkomst krijgen, omdat hij drugsproblemen had. In 1990 meldde hij zich twintig kilogram te zwaar voor de training, maar vervolgens is het toch goed gekomen. De 35-jarige Smith verdiende de afgelopen twee jaar ongeveer 3,5 miljoen gulden.

Na twee moeilijke zeges (5-4 en 3-2), won de Braves voor het eerst royaal. Vervelend is echter voor de Braves dat de Twins in hun overdekte Metrodome nog nooit een duel in de World Series heeft verloren. De Twins begon in 1987 met twee zeges tegen de St. Louis Cardinals, verloor vervolgens “uit” drie maal waarna de eindzege in de World Series tijdens de resterende twee duels in het Metrodome toch werd gegrepen. (Reuter)