Vlaanderen leest Elsschot

De 36-jarige Brusselaar Jempi de Cooman heeft een van de leukste baantjes in Vlaanderen. Hij wordt betaald om promoties te bedenken voor FNAC, het Antwerpse filiaal van het platen- en boekenbedrijf dat zijn zetel in Parijs heeft.

Vorig jaar organiseerde De Cooman samen met zijn boezemvriend Guido Lauwaert een Bloomsday-happening: bekende Vlamingen lazen gedurende een dag en een nacht voor uit Ulysses van James Joyce. Begin november presenteren De Cooman-Lauwaert ”Villa Elsschot', een evenement bedoeld als hommage aan Willem Elsschot, de schrijver die leefde tussen 7 mei 1882 en 31 mei 1960. Elke dag van de week, van 4 november tot en met 11 november, zullen telkens om acht uur 's avonds elf bekende Vlamingen uit het werk van Elsschot voorlezen. Film- en toneelregisseur Jean-Pierre de Decker opent het rijtje met een voordracht uit Villa des Roses, Elsschots romandebuut. Acteur Johan Leysen en actrice Chris Lomme lezen voor uit Lijmen en uit Been. Toneelgoeroe Dora van der Groen neemt Kaas voor haar rekening. Theatermaker Jean Bogaerts leent zijn basstem aan Het Tankschip. En op 11 november besluit Becket-acteur Julien Schoenaerts de reeks lezingen met Het Dwaallicht.

Als voorproef van ”Villa Elsschot' wordt op zondag 3 november een plechtig bezoek gebracht aan de graftombe van de schrijver, in het Antwerpse Schoonselhof. Een paar uur later, om 18u, begint in de Arenbergschouwburg een symposium. ”De Vlaamse grootmeester van de Nederlandse literatuur' - zoals de organisatoren Elsschot noemen - zal worden besproken door Elsschotkenners en -liefhebbers als Vic van de Reijt, Karel van het Reve, Jean Surmont en de bij dit soort gelegenheden onvermijdelijke Johan Anthierens.

Of ”Villa Elsschot', dat in dezelfde week plaatvindt als de Antwerpse Boekenbeurs, zal leiden tot een groter lezerspubliek van de subtiele ironicus, is nog maar de vraag. Het voorlezen van, en discussiëren over zijn werk zou Elsschot zeker een goede zaak hebben gevonden. Maar de organisatoren doen er ook goed aan Elsschots uitspraak ter harte te nemen: “Zwijgen kan niet verbeterd worden”.

Inl 09-3232312056.

    • Edward van Heer