Vietnam blij met uitspraak James Baker

HANOI, 24 OKT. Vietnam heeft de aankondiging van de Amerikaanse minister Baker dat de Verenigde Staten hun betrekkingen met Vietnam willen normaliseren verwelkomd. Maar de regering in Hanoi waarschuwt de Amerikanen dat zij deze maatregel niet afhankelijk moeten maken van de kwestie van de vermiste militairen.

Minister Baker verklaarde gisteren in Parijs, waar het vredesakkoord over Cambodja is getekend, bereid te zijn tot normalisering van de betrekkingen met Vietnam. Hij voegde daaraan echter toe dat de snelheid van de normalisering zal afhangen van de oplossing van de kwestie van de in Vietnam vermiste Amerikaanse militairen. De Vietnamese onderminister van buitenlandse zaken zei dat de snelheid van de veranderingen de Amerikanen kennelijk aan het inhalen is en hij voegde daaraan toe: “We zijn van mening dat de kwestie van de vermiste Amerikanen een puur humanitaire zaak is. De oplossing van deze kwestie moet geen invloed hebben op de oplossing van andere vraagstukken”. Hij wees erop dat tijdens het bezoek van de Amerikaanse generaal John Vessey eerder deze maand aan Hanoi overeenstemming was bereikt over de kwestie van de MIA's (missed in action).

Le Mai omschreef de ontmoeting in Parijs tussen Baker en diens Vietnamese collega Nguyen Manh Cam als zeer positief, maar hij wilde niet in details treden.

De Amerikaanse minister zei in Parijs te verwachten dat de besprekingen tussen de VS en Vietnam volgende maand kunnen beginnen. Amerikaanse functionarissen wezen erop dat het hele proces wel eens vele jaren zou kunnen duren. De Verenigde Staten hebben zich verzet tegen voorstellen van Frankrijk en andere landen om via het IMF en de Wereldbank leningen aan Vietnam te verstrekken.