Van 't Schip is bij Ajax niet meer rendabel op de rechter vleugel

ERFURT, 24 OKT. John van 't Schip heeft Ajax in grote moeilijkheden gebracht. Hij wil niet meer als rechterspits spelen. De Amsterdamse club heeft voor die positie, die naar Ajax-traditie altijd bezet moet zijn, geen alternatief.

Van 't Schip blijft echter bij zijn standpunt. Als trainer Van Gaal zegt dat hij op rechts moet spelen, zoals halverwege de tweede helft tegen Erfurt (1-2), dan zal hij dat doen, maar niet van harte. Van Gaal weet dat, heeft hem de aanvoerdersband afgenomen en voorlopig op de bank gezet. “Maar hij moet wel doen wat ik zeg. Daarvoor wordt hij betaald,” waarschuwde Van Gaal.

“Ik heb de consequenties vooraf heel goed overwogen”, verklaarde Van 't Schip gisteren in Erfurt. “Ik voel me absoluut niet meer gelukkig op rechts. Dan heeft het weinig zin zo verder gaan. Ik heb dat Van Gaal duidelijk gemaakt na de wedstrijd tegen PSV.”

Wat Van 't Schip wel wil? “Een positie achter de spits, of rechts op het middenveld. Ik begrijp dat dit met onmiddellijke ingang moeilijk te verwezenlijken is. Toch hoop ik een andere plaats af te dwingen. Het zal duidelijk zijn dat ik weinig voel voor een plaats op de bank.”

Van 't Schip zei geen contact met een andere club te hebben. “Van een mogelijke transfer is geen sprake.”

Technisch directeur Van Gaal geeft Van 't Schip echter weinig hoop. “Als hij een andere positie afdwingt is dat goed. Maar de kans daarop is gering. Rechts op het middenveld is Winter goed bezig, kort achter de spits is voor Bergkamp. Daarover is nauwelijks discussie nodig.”

Van Gaal gaf toe een groot probleem te hebben. ,Ik heb geen alternatieven voor de positie van rechterspits. Bergkamp heeft zich opgeofferd voor de ploeg door tegen Erfurt op die plaats te spelen. In ons systeem hoort nu eenmaal een echte rechtsbuiten. Dit was een noodoplossing. Bergkamp hoort in het centrum. En daar komt hij ook weer terecht.''

Desondanks ontkende Van Gaal teleurgesteld te zijn in de houding van Van 't Schip. “Het heeft weinig zin te blijven spelen op een positie die niet bevalt en dan gefrustreerd te raken. En het zit hem echt tot hier. In zekere zin vind ik ook dat hij als voorbereidende speler beter tot zijn recht komt. Maar helaas voor hem zijn die posities bezet.”

“In feite heb ik dit zien aankomen”, zei Van Gaal. “In de laatste maanden haalde hij steeds minder de achterlijn. Gewoon omdat hij het niet meer kon opbrengen. Tegen PSV heb ik hem daarom gewisseld. Dat is voor hem waarschijnlijk de druppel geweest. Kort daarna is hij naar mij toe gekomen.”

Of Van 't Schip de gevolgen echt overziet betwijfelt de opvolger van Beenhakker . “Waarschijnlijk gaat dit ook ten koste van zijn plaats in het Nederlands elftal. En is het zeer goed mogelijk dat dit hem de Europese titelstrijd in Zweden gaat kosten.”