Tweederangs Rambo

Out for Justice. Regie: John Flynn. Met: Steven Seagal. In 20 theaters.

Wie dacht dat met de Rambo-serie het uiterste was bereikt aan bot uitgebaat geweld en gedachtenloos filmmaken, staat een verrassing te wachten. De Japanse vechtsportleraar Steven Seagal doet er alles aan om een tweederangs Rambo te worden.

Een "B-versie' van dat type lijkt nauwelijks mogelijk, maar Seagal is druk bezig het onvoorstelbare te bereiken, met als voorlopige dieptepunt de, door hemzelf geproduceerde, film Out for Justice. Zijn gebrek aan acteertalent slaat dat van Sylvester Stallone met stukken. Acteren is vechten of wiegelen met je hoofd, zoiets denkt hij, en regisseur John Flynn, in het verleden onder meer afgericht door Sylvester Stallone, heeft blijkbaar ingezien dat het geen zin heeft daar iets aan te willen veranderen.

Ook inhoudelijk maakt Seagal het bonter dan Stallone ooit deed in een van zijn Rocky-, Rambo- of Cobra-films. Beiden leggen zich toe op het genre geweldfilms waar zulk vergaand tuig moet worden afgestraft dat de gewone wetten te kort schieten. Het recht wordt in eigen hand genomen, waarbij regel is dat men zich niet langer stoort aan eventuele rechten van verdachten. De personages van Stallone kregen nog de schijn van rechtschapenheid aangemeten. Steven Seagal speelt in Out for Justice een politieman die zich in zijn bescherming van de verdrukten (kinderen een jong hondje, dat maakt niet uit) naar eigen zeggen thuisvoelt bij de mafia van Brooklyn. Van de score van The Godfather geroofde muzikale klanken klinken op en hij gaat aan de slag, zij aan zij met de georganiseerde misdaad die plotseling aan de kant van de "goeien' blijkt te staan.

    • Joyce Roodnat