Snoepfabrikant Van Melle wil zelfstandig blijven

ROTTERDAM, 24 OKT. Snoepgoedfabrikant Van Melle (2.310 werknemers) uit Breda wil een zelfstandige onderneming blijven. Geruchten dat het bedrijf zich zal laten overnemen door een andere onderneming, spreekt Van Melle met klem tegen. “Wij hebben er nooit twijfel over laten bestaan dat we zelfstandig willen blijven”, zei directeur Van Melle gisteren op een buitengewone aandeelhoudersvergadering in Breda.

De geruchten ontstonden naar aanleiding van stijgende aandelenkoersen en een grote omzet in aandelen Van Melle op de Amsterdamse beurs. De koers is sinds eind 1990 bijna verdrievoudigd tot het recordbedrag van 530 gulden. Van Melle staat genoteerd op de parallelmarkt.

Directeur Van Melle is niet blij met de belangstelling voor zijn onderneming. “We volgen de ontwikkelingen zeer nauwlettend, maar we zijn zo goed beveiligd dat een overname technisch onmogelijk is”, zei hij na afloop van de vergadering.

Van Melle denkt dat het bedrijf genoeg potentie heeft om zelf verder te groeien. Nieuwe markten dienen zich aan in Mexico, India, Indonesië en Turkije. Voor samenwerking met locale bedrijven die een sterk distributiesysteem hebben, is de snoepgoedfabrikant wel te vinden. “Samenwerken, ja; overgenomen worden, nee!”, zei Van Melle tegenover de aandeelhouders. De “middelgrote multinational”, zoals Van Melle zijn bedrijf aanduidt, had in 1990 een omzet van 424 miljoen gulden en het maakte 13 miljoen gulden winst.

Van Melle's vestiging in Brazilië is de afgelopen maand in opspraak geweest omdat er cocaïne in de snoepjes gezeten zou hebben. Deze zaak is inmiddels afgesloten nadat een Braziliaanse onderzoekscommissie deze week bekend maakte dat er bij laboratoriumonderzoek geen cocaïne in de snoepjes is aangetroffen.

Van Melle heeft ook vestigingen in onder andere Duitsland, België, Verenigde Staten, Hongkong en Indonesië.