Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Schadevergoeding voor slachtoffers van besmet bloed

PARIJS, 24 OKT. De Franse president, François Mitterrand, heeft schadevergoeding in het vooruitzicht gesteld voor degenen die in de jaren 1984 en 1985 het slachtoffer zijn geworden van de toediening van besmet bloed.

Ook beloofde hij hervorming van de Franse bloedtransfusiedienst, die tienduizenden mensen behandelde met besmet bloed. Volgens een van de organisaties die de belangen van de slachtoffers behartigen zijn er meer dan tweehonderd mensen overleden als gevolg van besmetting. In verband met het schandaal zijn deze week drie functionarissen op het gebied van volksgezondheid in staat van beschuldiging gesteld wegens het geven van toestemming voor het gebruik van besmet bloed. (Reuter)