Romario weg als Robson bij PSV blijft

Als trainer Bobby Robson aan het einde van dit seizoen zijn verbintenis met landskampioen PSV verlengt gaat Romario “vrijwel zeker” weg bij die club. “Ook al loopt mijn contract dan nog vier jaar door.” De Braziliaanse spitsspeler zegt dat in een interview met het maandblad Sport International, dat deze week verscheen. Hij hekelt in dat vraaggesprek de technische leiding de club. “Stomkoppen zijn het”.

“Het wordt heel moeilijk om hier nog vier jaar te blijven”, vertelt hij. “Ik heb al twee keer op het punt gestaan om op te stappen. Ik kan echt gewoon stoppen. (...) Ik heb geen zin meer. Dat gezeik met boetes en schorsingen word ik een keer beu. Dan ben ik weg, zo gemakkelijk ben ik, ook al houd ik nog zoveel van voetbal, mijn werk. Het moment waarop ik stop? Dat kan morgen zijn. Of volgende week. Ik heb er al met mijn ouders over gesproken, met mijn vrienden, mijn vrouw. Als de trainers zo doorgaan ben ik weg. Als ik mijn contract verbreek, mag ik nergens ter wereld meer voetballen. (...) Ik heb genoeg verdiend om goed te kunnen leven. (...) Dat ik nog bij PSV ben, komt door president Ruts en Kees Ploegsma.”

Romario neemt het Robson vooral kwalijk dat hij werd gewisseld in de Europa-Cupwedstrijd PSV-Besiktas. Hij reageerde zijn boosheid bij het verlaten van het veld af door in gebaren zijn gevoelens duidelijk te maken, waarvoor hij werd gestraft met een geldboete van 10.000 gulden en een wedstrijd schorsing. “Op het moment dat PSV me nodig had, stond ik er. Nu laten ze me barsten. (...) Ik kan het zonder Robson. Het team kan ook zonder hem, het is sterk, heeft de wil om te winnen.” De aanvaller zegt de indruk te hebben dat de rol van Robson met de komst van elftalbegeleider Frank Arnesen een ondergeschikte is geworden. “Robson leest alleen nog de opstelling voor, snap je. Voor de rest praat Frankie. Hij is de baas, denk ik.”

De Braziliaan zegt dit seizoen alleen nog voor zichzelf te spelen. “En om de trainers te laten zien dat ik niet zo slecht ben als zij denken. Maar ik weet nu al dat ze binnen twee maanden naar me toekomen, Robson en Arnesen. (...) Zonder mij wint PSV niet van belangrijke clubs.”