Notering Infotheek ligt stil, bedrijf meldt komst nieuwe partner

ROTTERDAM, 24 OKT. De beursnotering van de in moeilijkheden verkerende Leidse distributeur van personal computers Infotheek is op verzoek van het bedrijf opgeschort tot maandag aanstaande. Infotheek hoopt dan een overeenkomst met een nieuwe partner bekend te kunnen maken.

In een vanochtend uitgegeven verklaring stelt de onderneming dat het niet gaat om een overneming. “Uitgangspunt bij deze besprekingen (met de nieuwe partner, red.) is de handhaving van de beursnotering voor de aandelen Infotheek.”

De onderneming maakte tevens bekend dat de halfjaarcijfers, die eigenlijk deze week gepubliceerd zouden worden, pas volgende week zullen worden vastgesteld. Op de beurs worden die cijfers met spanning verwacht omdat de Nederlandse markt voor personal computers in de afgelopen maanden volgens marktonderzoekers met 25 procent is gekrompen.

Op de beurs doen al geruime tijd geruchten de ronde over de onderneming. Begin deze week daalde de koers van 4,80 gulden tot 4 gulden naar aanleiding van het gerucht dat de huisbankier de kredietverlening zou hebben stopgezet. Het bedrijf ontekende dit.

Eind mei werd duidelijk dat Infotheek vorig jaar een verlies van 433.000 gulden heeft geleden, vergeleken met een winst van ruim 14 miljoen gulden in 1989. Het slechte resultaat was grotendeels te danken aan slecht management, aldus erkende algemeen-directeur en oprichter-grootaandeelhouder W. van Leenen bij de presentatie van de jaarcijfers.

Het management van de onderneming, zo bleek toen, had zich verslikt in de snelle buitenlandse expansie. In een pas verworven Britse dochter deden zich tegenvallers voor die pas bij het samenstellen van de jaarrekening boven water kwamen. Gebrekkige communicatie tussen de nieuwe Britse dochter en de holding in Nederland, een slecht rapportage-systeem en een Nederlandse boekhouder die de expansie boven het hoofd groeide zouden de werkelijke gang van zaken maanden voor de Nederlandse directie verborgen hebben gehouden. De mogelijkheden van Infotheek om geld te lenen bij de bank raakten nagenoeg uitgeput.