Mitterrand doet toezeggingen aan boeren, neemt beleid over

PARIJS, 24 OKT. President Mitterrand heeft met een persoonlijk ingrijpen de 'opstand' van de Franse boeren bezworen. Gisteren deed de president enkele belangrijke concrete toezeggingen die tegemoet komen aan de eisen van de boeren. De harde protestacties van jonge boeren die al drie weken gaande waren, zijn opgeschort.

De toezeggingen van Mitterrand betreffen belastingverlichting met betrekking tot o.a.brandstoffen, grondbelasting alsmede een uitbreiding van de bestaande regelingen voor vervroegde pensionering vanaf 55 jaar. Dat blijkt uit een vraaggesprek van de president met Le Journal du Centre, een regionale krant, dat vandaag werd gepubliceerd. Mitterrand zegt daarin ook dat Frankrijk 'vasthoudt aan de fundamentele beginselen van het Europese landbouwbeleid'.

Raymond Lacombe, de voorzitter van de belangrijkste landbouworganisatie FNSEA, reageerde vanochtend positief. Lacombe die dinsdag door Mitterrand was ontvangen, sprak van een stap in de goede richting. Minister van landbouw Mermaz zal de maatregelen die Mitterrand in het vooruitzicht stelde, volgende week toelichten in een gesprek met de leiders van de belangrijke landbouworganisaties.

De organisatie van jonge boeren CNJA deed gisteren een oproep te stoppen met de acties, waarbij vaak gewelddadig waren en tot botsingen met de politie leidden. Het CNJA reageerde daarmee op de waarschuwing van Mitterrand dinsdagochtend in een radio-uitzending 'dat er eind moet komen aan het optreden van 'bendes die alles willen vernielen'. De president van het CNJA deed een oproep aan Mitterrand het landbouwbeleid 'over te nemen van minister Mermaz die is onderworpen aan het ministerie van financiën.'

Het persoonlijke ingrijpen van Mitterrand betekent een breuk met het zuinige beleid van minister van financiën Beregovoy die zich verzet tegen hogere overheidsuitgaven die tot hogere inflatie en grotere begrotingstekosten leiden. De meeste Franse commentatoren zijn van mening dat Mitterrand 'de sociale vrede afkoopt'. Ze verwijzen mede naar het akkoord dat de regering gisteravond bereikte met de vier van de zes vakbonden van ambtenaren. Dat voorziet in een slarisverhoging over twee jaar van 6,5 procent, een half procent meer dan de minister van sociale zaken had geboden.

De sociale onrust duurt echter vrijwel onverminderd voort. Na vier weken actie en onderhandelingen is er in de gezondheidszorg nog steeds geen akkoord. Twee vakbonden, de communistische CGT en de links Force Ouvriere houden vandaag een algemene staking. Het stakingsparool werd vanochtend beperkt opgevolgd, want vier andere grote vakbonden deden niet aan de actie mee.

    • Jan Gerritsen