Herstel Barcelona, verlies Sampdoria

DEN HAAG, 24 OKT. Het vergaat Barcelona weer redelijk goed. Na de 1-1 in de competitie bij Real Madrid, won de Catalaanse club van trainer Cruijff, Koeman en Witschge, gisteren met 2-0 van de Duitse kampioen Kaiserslautern.

Verrassend in de eerste wedstrijd van de tweede ronde in het Europa-cuptoernooi van de landskampioenen was de nederlaag van Sampdoria bij Honved Budapest (2-1). De finalist van afgelopen seizoen Olympique Marseille won met 3-2 van Sparta Praag. Cupwinnaar Rode Ster Belgrado, dat uitweek naar het Hongaarse Szeged, won met 3-1 van het Cypriotische Limassol. Arsenal hield Benfica in Lissabon op 1-1.

Barcelona, dat in Europees verband met het viertal buitenlanders Stojtskov, Koeman, Witschge en Laudrup mag spelen en dat ook deed, voerde de druk gaandeweg op. Vlak voor de rust maakte Beguiristain 1-0, nadat doelman Ehrmann een schot van Witschge had losgelaten.

Beguiristain bepaalde acht minuten na de pauze de eindstand op 2-0. Bakero kopte nog op de lat. Kaiserslautern kreeg één geweldige kans: Hoffmann passeerde doelman Zubizarreta, maar schoof de bal naast het lege doel.

Sampdoria kwam in de Hongaarse hoofdstad Budapest met 1-0 achter door Pisont. De Braziliaan Cerezo maakte vier minuten later gelijk, maar de record-kampioen won desondanks. Cservenkai scoorde. Scheidsrechter Uilenberg gaf Honved-doelman Tarlosi vijf minuten voor het einde de rode kaart, maar voor Sampdoria was de tijd te kort voor de gelijkmaker.

Olympique Marseille stond na een uur met 3-0 voor door doelpunten van Waddle en Papin (2), hersteld was van de lichte hersenschudding die hij afgelopen weekeinde opliep toen hij een bierfles op het hoofd kreeg. Voor de rust miste hij een strafschop. Vrabec en Kukleta, beiden uit een strafschop, maakten dat de return in Praag nog een spannende aangelegenheid kan worden.

Europa-cuphouder Rode Ster Belgrado had "thuis' moeite met Apollon Limassol uit Cyprus, dat eerder Universitatea Craiova uitschakelde: 3-1.. Rode Ster speelde, vanwege de politieke onrust in Joegoslavië, in de Hongaarse stad Szeged. Slechts 1500 toeschouwers zagen Pancev de score na een kwartier openen. Limassol kwam vijf minuten voor de pauze gelijk door Ptak. Rode Ster nam pas in de laatste twintig minuten afstand, dank zij Lukic en Savicevic.

Benfica - Arsenal eindigde in 1-1. De Braziliaanse aanvaller Soares opende de score na een kwartier, de Engelsen maakten vier minuten gelijk door Campbell.