Foto: ROTTERDAM - Op perron 11 staat een man ...

Foto: ROTTERDAM - Op perron 11 staat een man vlakbij de wachtstreep. Nee, de gele streep was hem nog niet opgevallen. Maar het lijkt hem eigenlijk wel een prima idee. En de aanwezigheid van de perronmanager zal volgens hem zeker zorgen voor "een stukje veiligheid'.Anderhalve week geleden begonnen de Spoorwegen op Rotterdam CS met een experimentele wachtstreep, zoals in postkantoren en banken.

Over twee perrons werd een gele streep getrokken, vergezeld van de tekst "Instappers wachten achter de streep op uitstappers a.u.b.' Behalve de wachtlijn - die irritatie bij uitstappers moet verminderen en een "soepel treinverkeer' moet bewerkstelligen - is op het perron voortdurend een "perronmanager' aanwezig: Het oog en oor van het hele perron, zoals de NS het noemen. Perronmanager B. de Haan in Rotterdam houdt bovendien de vertrektijden van de trein in de gaten, bedient indien nodig de wissels met de hand en zet “een nette grote mond” op bij deuren waar reizigers erg staan te dringen. “Dat wordt me niet altijd in dank afgenomen, maar daar zit ik niet mee.” Vanochtend werd de streep over twee trottoirtegels doorgetrokken en daarmee is officieel het startsein gegeven voor het experiment op de perrons 11 en 12, dat tot en met mei 1992 zal duren. (Foto NRC Handelsblad- Leo van Velzen)

ROTTERDAM - Op perron 11 staat een man vlakbij de wachtstreep. Nee, de gele streep was hem nog niet opgevallen. Maar het lijkt hem eigenlijk wel een prima idee. En de aanwezigheid van de perronmanager zal volgens hem zeker zorgen voor "een stukje veiligheid'.Anderhalve week geleden begonnen de Spoorwegen op Rotterdam CS met een experimentele wachtstreep, zoals in postkantoren en banken. Over twee perrons werd een gele streep getrokken, vergezeld van de tekst "Instappers wachten achter de streep op uitstappers a.u.b.' Behalve de wachtlijn - die irritatie bij uitstappers moet verminderen en een "soepel treinverkeer' moet bewerkstelligen - is op het perron voortdurend een "perronmanager' aanwezig: Het oog en oor van het hele perron, zoals de NS het noemen. Perronmanager B. de Haan in Rotterdam houdt bovendien de vertrektijden van de trein in de gaten, bedient indien nodig de wissels met de hand en zet “een nette grote mond” op bij deuren waar reizigers erg staan te dringen. “Dat wordt me niet altijd in dank afgenomen, maar daar zit ik niet mee.” Vanochtend werd de streep over twee trottoirtegels doorgetrokken en daarmee is officieel het startsein gegeven voor het experiment op de perrons 11 en 12, dat tot en met mei 1992 zal duren. (Foto NRC Handelsblad- Leo van Velzen)