Dubrovnik: parel en verzetshaard

De Parel van de Adriatische Zee wordt zij wel genoemd, de vestingstad Dubrovnik. De culturele organisatie van de Verenigde Naties, de UNESCO, kent het stadscentrum een evengrote historische waarde toe als het centrum van Venetië. Maar het ziet er naar uit dat het Joegoslavische federale leger Dubrovnik toch meer beschouwt als de zoveelste Kroatische verzetshaard die moet worden uitgeschakeld.

In de heuvels rondom de havenstad wordt al enkele weken zwaar gevochten tussen de Kroatische Nationale Garde en het federale leger. Radio Zagreb berichtte gisteren dat nu ook de eeuwenoude stadskern van Dubrovnik het doel was van granaatbeschietingen van het federale leger. Hierbij zouden een zestiende eeuwse kerk en de honderd jaar later gebouwde bibliotheek zwaar beschadigd zijn. “We kunnen bevestigen dat er granaten zijn gevallen op de oude stad”, zei de woordvoerder van de EG-waarnemers, Simon Smits desgevraagd.

Het Kroatische persbureau HINA meldde drie weken geleden ook al dat de oude binnenstad door granaten beschadigd was, maar toen bleek dat niet juist te zijn. “De Kroaten overdrijven nog al eens over de beschadigingen die aan cultuur-historische monumenten zijn aangericht. Zij hopen daarmee de wereldopinie achter zich te krijgen”, vertelde een Europese diplomaat vanmorgen. Maar hij wees er op dat EG-waarnemers deze keer in elk geval hebben bevestigd dat het oude centrum door granaten is getroffen

Omdat het federale leger, dat de stad omsingeld heeft, geen buitenlandse journalisten toelaat tot de stad is er geen objectief beeld te krijgen van wat zich precies in Dubrovnik afspeelt.

Dubrovnik is omstreeks zeshonderd na Christus gesticht door bewoners van de Griekse kolonie Epidaurus die op de vlucht waren voor oprukkende Slaven. De stad bereikte het hoogtepunt van haar economische bloei in de veertiende en vijftiende eeuw. Dubrovnik telde toen ongeveer 40.000 inwoners. In de zestiende en zeventiende eeuw bloeiden vooral de kunsten, waaronder de architectuur. Uit die periode dateren ook de kerk en de bibliotheek die nu zouden zijn beschadigd. Ook werden toen de muren en torens gebouwd die het oude stadscentrum van Dubrovnik ook nu nog geheel omringen.