Dokter, help!

Wat is moeilijker te repareren: een inkjet printer ter grootte van een broodtrommel, een verlopen onderneming, een automobiel of een mens?

Het antwoord zal waarschijnlijk moeten worden gezocht in de onverwisselbaarheid van de kennis. Een monteur is wat waard met een steeksleutel, niet met een scalpel. Leg een interim-manager niet onder een auto. En wie zijn printer bij de psychiater brengt is wel aan het goede adres maar met het verkeerde euvel.

Alles is dus even moeilijk voor wie het niet kan. Maar op de hieruit volgende gedachte dat dus ieders vakkennis in principe evenveel waard is is zojuist een wereldideologie in elkaar gestort. De differentiatie kraait victorie en dat heeft de firma Hewlett Packard goed in haar oren geknoopt.

Het gaat in dit geval om de kosten voor reparatie en voorrijden. Een consult van drie kwartier bij de psychiater kost 143 gulden. Zou het een vol uur zijn dan komt er een kwart bij, maakt ƒ 178,75. Moet hij naar een ziekenhuis dan mag hij het dubbele rekenen: voorrijdkosten dus idem.

Een interim-manager kost, omgeslagen per gewerkt uur, circa 200 gulden. Voor- èn wegrijdkosten bij een afstand van 150 kilometer ongeveer hetzelfde bedrag. Voor een automonteur brengt de garage ƒ 62,50 per uur in rekening, een auto ophalen kost iets dergelijks.

Voor het repareren van een inkjet printer berekent de firma Hewlett Packard 149 gulden per uur. Tenminste, als je zelf het apparaat naar Amstelveen brengt. Reparatie aan huis ligt wat anders: dat kost 230 (twee-hon-derd-der-tig) gulden per uur en de voorrijdkosten Amstelveen-Amsterdam bedragen 225 (twee-hon-derd-vijf-en-twin-tig) gulden. Minimaal wordt een half uur in rekening gebracht. Alles exclusief BTW uiteraard. De reparatie kost dus minimaal ƒ 340 + 18,5% ofwel ƒ 402,90. Overigens zit er nog volop garantie op het ding, maar langs die weg ben ik hem drie weken kwijt, zegt de zaak in Hoofddorp waar hij is gekocht.

O huisdokter, van deze oplichters word ik doodziek! Goed, ik zal u helpen. Wat kost me dat, dokter? Als u bij mij komt ƒ 32,50, bij u aan huis vijftig piek.

    • Frans van Lier