Decorprijs Nederland

Tentoonstelling "Quadriennale 1991. Reconstructie van de expositie in juni 1991 in Praag: Mirjam Grote Gansey en Henk Schut'. T-m 8 dec. Nederlands Theater Instituut, Herengracht 168, Amsterdam. Di t-m zo 11-17u. Inl 020-6235104.

Het toneellicht wordt gedempt. Achter drie met gaasdoek bespannen schermen doemen acteurs op en verdwijnen weer. De gobelins waarmee de doeken zijn bedrukt, beelden herosche strijdtaferelen uit in steeds verder uitvergrote en onherkenbaarder vorm. De Haagse Comedie speelde in 1982 tegen deze achtergrond "Andromaque' van Racine, een toneelstuk over de onbegrijpelijk lange en bloedige strijd tussen de Grieken en Trojanen in de Trojaanse oorlog. Het ontwerp voor decor en kostuums is van Mirjam Grote Gansey.

Afgelopen zomer werd Grote Gansey, die al tien jaar als zelfstandig decorontwerpster werkt, samen met de decor- en kostuumontwerper Henk Schut door het Nederlands Theater Instituut afgevaardigd naar de "Praque Quadrennial 1991' - een vierjaarlijkse, internationale wedstrijd voor decor- en kostuumontwerpers. Tweeëndertig landen schreven zich in. Mirjam Grote Gansey won de eerste prijs, vanwege de vergaande abstrahering en de op zichzelf staande, experimentele vormgeving van haar ontwerpen. Grote Gansey's ontwerpen illustreren het verhaal niet, maar geven de kern van de voorstelling metaforisch weer.

Twaalf decorontwerpen van haar en van Henk Schut staan t-m 8 december opgesteld in het Theaterinstituut aan de Herengracht in Amsterdam. De tentoonstelling is dezelfde die in juni in Praag te zien was. Hoewel Henk Schut niet de eerste prijs won, doen zijn ontwerpen voor balletvoorstellingen van o.a. Het Nationale Ballet, de Icelandic Dance Company, Sadler's Wells Royal Ballet en de Royal Opera at Riverside Studios niet onder voor die van Grote Gansey. Schut maakt, zoals gebruikelijk bij ballet, zijn ontwerpenvoordat de choreograaf aan het werk gaat. In de voorstelling "Thinking Twice' uit 1987 leveren de bewegende, doorzichtige panelen, die beschilderd zijn met abstrakte sliertpatronen, een mystiek toneelbeeld op.

    • Lucette ter Borg