Compaq: voor het eerst een verlies

ROTTERDAM, 24 OKT. De Amerikaanse computerfabrikant Compaq, jarenlang een van de snelst groeiende en meest winstgevende bedrijven in de branche, heeft gisteren voor het eerst in zijn geschiedenis een verlies bekend gemaakt. Om het tij te keren moeten ruim 1.400 werknemers, 12 procent van het totale personeelsbestand, het veld ruimen. Het bedrijf wijt de plotselinge verslechtering van het resultaat aan de moeilijke situatie op de markt voor personal computers.

In het derde kwartaal leed de onderneming een verlies van 135 miljoen dollar, inclusief een eenmalig verlies voor herstructurering. Het netto-resultaat kwam op een verlies van 70 miljoen dollar, vergelijkbaar met een winst van 124 miljoen dollar in het derde kwartaal van vorig jaar. Opbrengsten uit verkoop daalden tot 709 miljoen dollar, vergeleken met 863 miljoen in de vergelijkbare periode een jaar geleden.

De aangekondigde ontslagen zullen de gehele onderneming treffen. Het grootste aantal ontslagen wordt verwacht op het hoofdkantoor in Houston, waar 9.000 mensen werken. In Schotland, waar Compaq assembleert voor de Europese markt, zullen 150 banen verdwijnen. De maatregelen hebben geen gevolgen voor de Compaq-organisatie in Nederland. Compaq bouwt in Woerden aan een Europees distributiecentrum.

Terwijl Compaq in het begin van dit jaar moeilijkheden ondervond op de Amerikaanse markt, was het in het afgelopen kwartaal vooral de Europese markt die het bedrijf zorgen baarde, aldus Compaq-president R. Canion. Compaq verwerft een steeds groter aandeel van de Europese markt, maar de gehele markt is dit jaar dramatisch gekrompen. In Nederland zou de markt voor personal computers in de eerste helft van dit jaar zelfs met 26 procent zijn gekrompen.