Castro houdt vast aan zijn eigen lijn

COZUMEL, 24 OKT. Mexico, Venezuela en Colombia hebben tijdens een ontmoeting in de Mexicaanse kustplaats Cozumel met de Cubaanse leider Fidel Castro aangeboden om te bemiddelen tussen Havana en Washington.

Castro zei evenwel na afloop van het overleg dat Cuba een bolwerk van het communisme zou blijven. Ook stelde hij dat hij niet naar Cozumel was gekomen om als “een Maria Magdalena te jammeren” om hulp bij de andere landen. Maria Magdalena huilde hevig bij het lege graf van Jezus, waarna hij zijn opstanding aan haar kenbaar maakte met de vraag: Vrouw waarom huilt gij? Ondanks sterk toegenomen economische problemen na het wegvallen van het grootste deel van de steun van de Sovjet-Unie zal de Cubaanse regering onverkort vasthouden aan het communisme, aldus Castro. Aangenomen werd dat Castro de oliestaten Mexico en Venezuela zou vragen om olie. Hij zei echter dat hij dit niet had gedaan omdat Cuba geen buitenlandse valuta heeft. (Reuter)