Baas Britse Polly Peck krijgt enorme schadeclaim

LONDEN, 24 OKT. Curator Touche Ross van het in doodsnood verkerende Britse conglomeraat Polly Peck International (fruit, elektronica) heeft een juridische procedure aanhangig gemaakt tegen de directeur van Polly Peck, de omstreden zakenman Asil Nadir, met de bedoeling 378 miljoen Britse pond van de Nadir terug te vorderen.

De claim is bedoeld als compensatie voor “plichtsverzaking”, “samenzwering tot fraude” en “misbruik van ondernemingskapitaal voor illegale doeleinden”, aldus Touche Ross. De tegoeden die Nadir aanhield bij diverse banken zijn bevroren. De Turkse Impexbank in Istanboel is gevraagd te voorkomen dat niet alleen Nadir, maar ook zijn moeder iets kan doen met hun tegoeden.

Behalve tegen Nadir zelf zijn ook claims ingediend tegen onder meer Safiye Nadir, tegen de centrale bank van de Turkse republiek op Cyprus en tegen Unipac Packaging Industries, een onderdeel van Polly Peck.

Behalve door de curator wordt Nadir ook aangepakt door het Britse bureau voor fraudezaken (Serious Fraud Office) wegens diefstal en fraude waarmee totaal 155 miljoen pond zou zijn gemoeid.

Polly Peck kwam in september van het voorgaande jaar in grote problemen. Topman Nadir werd doelwit van een onderzoek van het Britse bureau voor fraudezaken. Er werden toezichthouders aangesteld om orde op zaken te stellen. Polly Peck kent de divisies voedsel, fruit, elektronica en amusement. In februari van dit jaar liet het Amerikaanse concern Chiquita weten de bananenbelangen van Polly Peck te willen overnemen. Polly Peck's dochteronderneming Del Monte zal begin 1992 via een emissie van aandelen op de Newyorkse effectenbeurs worden geintroduceerd. (Reuter)