Zwitserland streeft naar lidmaatschap EG

ZÜRICH, 23 OKT. Zwitserland zal streven naar een volledig lidmaatschap van de Europese Gemeenschap en beschouwt het akkoord dat maandagnacht tussen de EG en de Europese Vrijhandsassociatie (EVA) werd bereikt slechts als een voorlopige oplossing. Dat zei de Zwitserse minister van buitenlandse zaken, René Felber. Eerdere uitspraken van Zwitserse ministers ten gunste van toetreding tot de Europese Gemeenschap werden door het ministerie van buitenlandse zaken steeds afgedaan als “persoonlijke opvattingen” van bewindslieden. Over de uitspraak van minister Felber zei diens woordvoerder gisteren: “Dit was een regeringsverklaring. Dit gaat verder dan wat eerder is gezegd”. Minister van economische zaken Jean-Pascal Delamuraz noemde in Luxemburg het akkoord tussen de EG en de EVA “onevenwichtig”, aangezien de lidstaten van de EVA niet de medezeggenschap hebben gekregen die ze hadden gezocht.

Uiteindelijk zullen de Zwitsers zich volgend jaar per referendum over het akkoord tussen EVA en de EG moeten uitspreken. Vijf jaar geleden verwierpen de Zwitsers nog een voorstel om tot de Verenigde Naties toe te treden. Volgens een opiniepeiling zou 55 procent van de Zwitsers voorstander van toetreding tot de EG zijn. Toch bestaat er gerede twijfel over de uitslag van een referendum over Europa, wanneer de details van de consequenties van een toetreding bekend zullen worden. Binnen de vier partijen die de regering vormen bestaan grote verschillen van mening over het Verenigde Europa. De christen-democraten (CVP) en de sociaal-democraten (SPS) zijn er wel voorstander van, maar de conservatieve Zwitserse Volkpartij (SVP) heeft een beroep gedaan op de regering zelfs niet akkoord te gaan met de overeenkomst tussen EG en EVA. De leider van de liberalen (FDP), Franz Steinegger, beloofde “welwillend” het bereikte akkoord te zullen onderzoeken. Maar hij zei dat zijn partij pas over toetreding tot de EG zal beslissen nadat het referendum is gehouden.