Weer harde klap Bayern: 6-2 verlies

ROTTERDAM, 23 OKT. Het verval van Bayern München als topclub voltrekt zich in een razendsnel tempo. De semi-professionals van BK Kopenhagen speelden de recordkampioen van Duitsland gisteren in de eerste wedstrijd van de tweede ronde van de strijd om de UEFA-beker volledig van het veld: 6-2.

Nog nooit slaagde een tegenstander in de Europa Cup erin een Beierse doelman zes keer te passeren. Nederlagen met vier treffers verschil waren wel te noteren. Vier keer zelfs, waarvan Ajax in het seizoen 1972-1973 in Amsterdam de eerste neerzette (4-0).

Bayern is zichzelf niet meer. Vooral in verdedigend opzicht komt dat de laatste maanden duidelijk aan het licht. Het vertrek van Reuter en Kohler naar Italië, het stoppen van libero Augenthaler en de diverse blessures wreken zich. De aan de kant geschoven trainer Jupp Heynckes vond geen pasklare oplossing, zijn ongediplomeerde vervanger Sören Lerby ook nog niet.

De Deen werd in zijn vroegere woonplaats met name in de tweede helft door zijn eigen spelers in de steek gelaten. De Duitsers, die in de eerste ronde onder Heynckes al veel problemen kenden met de Ierse amateurs van Cork City, begonnen niet eens zo slecht. Voor het eerst sinds het aantreden van Lerby verkreeg de ploeg zelfs een voorsprong. Na ruim een half uur was de Braziliaan Mazinho succesvol bij een uitval.

BK Kopenhagen sloot echter vlak voor de rust weer aan door een treffer van Manniche. In de tweede helft grossierde de verdediging van Bayern in fouten. Via Ivan Nielsen, uit een strafschop, Wegner, opnieuw Manniche, Kaus, en Ulbjerg liepen de Denen uit naar 6-1 voordat Münch in de laatste seconde voor 6-2 zorgde.

“Dit kan zo niet verder gaan”, zei manager Dieter Hoeness. “De trainer valt niets te verwijten, we zullen de spelers moeten aanpakken”. En Olaf Thon wist alleen te vertellen dat “we tegen onszelf liepen te voetballen.”

“Dit is een ramp”, liet Lerby zich na afloop ontvallen. “Ik geef het niet op, maar de spelers zullen nu ook de verantwoordelijkheid moeten dragen.”

Celtic beleefde nagenoeg dezelfde afgang als Bayern München. Alleen was voor de ruime nederlaag (1-5) een internationaal meer aansprekende tegenstander verantwoordelijk: Xamax Neuchatel. De Egyptische internationaal Hossam Hassan hielp zijn ploeg met vier treffers aan de gunstige uitgangspositie.

Celtic werd in de eerste helft al op grote achterstand gezet. Twee keer Hassan, wiens landgenoot Ibrahim Hassan eveneens voor Xamax uitkomt, en Bonvin waren verantwoordelijk voor de ruststand van 3-0. In de tweede periode verhoogde Hossam Hassan de score naar 4-0, alvorens O'Neil iets voor de Schotse club kon terugdoen. De Egyptenaar liet zich in de slotfase nogmaals gelden.