Oekraïne besluit tot oprichten eigen leger

MOSKOU, 23 OKT. De Oekraïne, de tweede deelstaat van de voormalige Sovjet-Unie, wil een eigen leger oprichten met ten minste 400.000 manschappen. Het parlement in Kiev heeft hiertoe gisteren een principe-besluit genomen.

Volgens het persbureau TASS zou de Oekraïne niet bereid zijn haar zeggenschap over de in het westen gelegen strategische kernwapens over te dragen aan Rusland. De vice-voorzitter van het Oekraiense parlement, Vladimir Grinjov, ontkende dit bericht vanmorgen: “Kernwapens worden niet genationaliseerd.” De Oekraïne heeft kort na het uitroepen van de onafhankelijkheid, op 24 augustus, besloten de republiek "kernwapenvrij' te maken.

President Gorbatsjov heeft alle deelrepublieken maandag gewaarschuwd geen eigen legers op te zetten. Mochten ze daartoe wel overgaan, dan zouden “constitutionele maatregelen” volgen. Gorbatsjov wijdde met name aandacht aan de Oekraïne, de republiek die niet is komen opdagen op de eerste zitting van het nieuwe Unie-parlement.

In de Oekraïne worden in december verkiezingen gehouden. De zeggenschap over de kernwapens speelt daarin een belangrijke rol. Een stroming onder leiding van de burgemeester van Lvov, Vjatseslav Tsjornovil, een der voormannen van de radicaal-nationalistische republikeinse partij, wil het commando over de kernwapens gebruiken als drukmiddel in de onderhandelingen met Moskou. Een andere stroming, onder leiding van vice-parlementsvoorzitter Grinjov, wil de zeggenschap zonder meer overdragen.

De Oekraïne is vast van plan een eigen land-, lucht- en zeemacht op te zetten. De republiek beschikt nog niet over materieel, maar wil dit in overleg met Moskou overnemen van het Sovjet-leger. Op Oekraiens grondgebied verblijven ruim een miljoen Sovjet-militairen.