"Moderne marine heeft meer geld nodig'

DEN HELDER, 23 OKT. Om de zee vrij te houden heeft de Nederlandse marine meer middelen nodig om over de horizon te kunnen kijken, beter op bondgenoten afgestemde communicatie- en codeapparatuur, en onbemande verkenningshelikopters. Hoewel de dreiging sterk is afgenomen moet de Nederlandse marine haar bijdrage blijven leveren aan het vrijhouden van aanvoerroutes voor olie en grondstoffen en de kennis opgedaan in het verleden bij onderzeebootbestrijding behouden.

Dat zei commandeur A. van Gurp gisteren aan boord van de Zuiderkruis als commandant van Stanavforlant, een NAVO-eskader van acht schepen dat gisteren vijftig kilometer ten noordwesten van Den Helder oefende, moeizaam manoeuvrerend tussen booreilanden. Van Gurp vindt dat op de krimpende begroting van Defensie fondsen moeten worden vrijgemaakt voor nieuwe taken van de marine. “Als ik zie hoeveel mensen er aan de wal werken, vooral op het ministerie, dan is er best ruimte voor nieuwe middelen. Je moet je op dit moment afvragen wat wie wil en wat wie kan. Wij hebben ons bewezen in de onderzeebootbestrijding. In de gehele wereld neemt het aantal onderzeeboten toe. Dan moet je die kennis koesteren”, aldus Van Gurp.

Ook zou hij graag zien dat de Nederlandse marine kleine onbemande helikopters aanschaft die de verbindingen bij het eskader vergemakkelijken en informatie kunnen verschaffen over vlootbewegingen achter de horizon. “Op die manier kunnen we het oppervlaktebeeld beter opbouwen”, aldus de commandant van Stanavforlant. Het was hem weliswaar opgevallen dat er nauwelijks Sovjet-belangstelling was voor oefeningen van de NAVO in de afgelopen maanden, maar, zei hij, de instabiliteit in Oost-Europa dwingt de marines van de geallieerden tot nieuwe investeringen.

Het antwoord op de vraag wat de dreiging was voor de aanvoeroutes van grondstoffen bleef hij schuldig, maar hij beklemtoonde hoe belangrijk het is om een vuist te maken.

Vorig jaar had Van Gurp veel kritiek op Den Haag over het uitblijven van instructies in de Golf en het gebrek aan luchtcapaciteit. Toen kreeg hij een reprimande van minister Ter Beek van Defensie, die het Nederlandse eskader in de Golf bezocht. Van Gurp liet gisteren weten dat zijn boodschap was overgekomen en dat de maatregelen die Defensie na zijn hartekreet nam hadden gezorgd voor een goede Nederlandse bijdrage in de Golf. Over het functioneren van het Nederlandse Goalkeeper-systeeem, voor afweer tegen inkomende raketten, dat het enkele dagen liet afweten in de Golf, is hij nu tevreden.