HBG troeft Ballast Nedam af bij brug over Grote Belt

ROTTERDAM, 23 OKT. Bouwconcern Hollandsche Beton Groep (HBG) heeft concurrent Ballast Nedam afgetroefd bij de bouw van de Oostbrug over de Grote Belt in Denemarken. Het betreft een verbinding van in totaal 15 kilometer die Kopenhagen koppelt aan het vasteland van Europa.

Op dit moment werkt HBG's concurrent Ballast Nedam aan dit project. Dit concern heeft enige jaren geleden, tezamen met andere concerns, de competitie gewonnen voor de Westbrug. Alleen al met de Westbrug was een bedrag van een miljard gulden gemoeid, waarvan 250 miljoen gulden voor Ballast Nedam.

Tussen de Deense staatsopdrachtgever en Ballast Nedam is echter onenigheid ontstaan. Ballast Nedam kampt met aanzienlijke verliezen op het project en hoopt deze nog op de opdrachtgever te kunnen verhalen. In het jaarverslag van Ballast staat dat meer dan 10 miljoen gulden aan voorzieningen is getroffen op buitenlandse werken.

Toen Ballast Nedam de competitie om de Westbrug had gewonnen, had het concern nog hoop om ook de Oostbrug te mogen bouwen. Maar deze opdracht is nu voor een gedeelte gegund aan HBW in Gouda, onderdeel van het HBG-concern. De opdracht is in combinatie met de Duitse bedrijven Hochtief en Wayss & Freitag in de wacht gesleept.

In totaal is met het project een bedrag van meer dan 2 miljard gulden gemoeid. De aannemingssom voor de Oostbrug alleen is 750 miljoen gulden. Het aandeel van HBG bedraagt daarin ongeveer 210 miljoen gulden. HBG begint binnenkort met de bouwactiviteiten, die bijna vier jaar zullen duren. Ballast Nedam hoopt in 1993 met de Westbrug klaar te zijn.