Foto: Er staat geen computerscherm op het bureau ...

Foto: Er staat geen computerscherm op het bureau van F. Hetzenauer, mede-oprichter en directeur van Nederlands eigen computerfabrikant Tulip. De electronica staat bij zijn secretaresse.

Zelf ziet hij zijn golftrofeeën voor zich. Meestal verworven op tournooien van de Britse dochter van de onderneming, waar Hetzenauer (zijn handicap is 24) nog wel eens succes heeft. Maar van buitenaf is Tulip niet te missen. Voor het gebouw staat een enorme metalen Tulp. Bovendien heeft de plattegrond van het gebouw het aanzien van een bloem, waardoor de buitenmuren van de directiekamer ook een wat ronde vorm hebben. Tulip plant zich zichtbaar voort. Naast het huidige gebouw staan twee vroegere behuizingen, minder groot en minder duur. Bijna was het vierde kantoor in Ierland terecht gekomen, waar tegen een lager belastingtarief te produceren valt. Maar tegenover belastingen bestaan er subsidies. Het ministerie van Economische Zaken liet Tulip niet gaan en Hetzenauer kijkt nog steeds tevreden uit op de parkeerplaats van zijn bedrijf in Den Bosch, zodat hij zoals een directeur betaamt zijn personeel ziet binnenkomen. Achter het bureau hangt (niet zichtbaar op de foto) een schilderij van Marthe Röling. De kamer zelf is strak ingericht naar Italiaans design in een blauw en grijs kleurenpatroon. (Tekst: Paul Frentrop, Foto: Thijs Wolzak)