Een kloof tussen onze volken

In haar toespraak tijdens het galadiner dat gisteravond door keizer Akihito aan koningin Beatrix en prins Willem-Alexander werd aangeboden, heeft de koningin begrip gevraagd voor wat Nederlanders gedurende de Japanse bezetting van Nederlandsch-Indië hebben ondervonden.

Zij zei in haar tafelrede: “Door de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog is er een diepe kloof ontstaan tussen onze twee volken. Een groot aantal Nederlanders werd slachtoffer van de oorloig in de Pacific. Sommigen waren daarbij betrokken als militairen, maar ook werden meer dan honderdduizend burgers jarenlang geïnterneerd.

Dat is een hoofdstuk uit onze geschiedenis dat in uw land minder bekend is. Veel van mijn landgenoten overleefden de oorlog niet en degenen die terugkeerden, zijn voor het leven getekend door hun ervaringen. Met het gevolg dat zij daar, ook al zijn er sindsdien vele jaren voorbijgegaan, nog steeds onder lijden''.