Druk van aandeelhouders op Nedlloyd

ROTTERDAM, 23 OKT. De aandeelhouders van Nedlloyd voeren de druk op de raad van commissarissen om Torstein Hagen binnen te laten verder op. Tevens is bekend geworden dat opnieuw een topfunctionaris van het transportconcern vertrekt.

De dit jaar opgerichte commissie van aandeelhouders van Nedlloyd is teleurgesteld dat de commissarissen niet zoals beloofd medio oktober de twee vacatures in hun midden hebben vervuld, zo maakt ze in een persbericht bekend. Volgens mr P.P.F. de Vries, lid van de aandeelhouderscommissie, zullen commmissarissen Nedlloyd pas 28 november beslissen of de voorgedragen kandidaten, onder wie Torstein Hagen, geaccepteerd worden.

Nedlloyd geeft geen commentaar. De Vries, zegt in de verwachting te hebben geleefd in de laatste vergadering van 21 oktober te horen welk besluit commissarissen hadden genomen. In plaats daarvan kreeg de commissie eergisteren te horen dat de commissarissen meer tijd nodig hebben om alle kandidaten te ontmoeten en een beslissing te nemen. Dat argument vindt de commissie niet steekhoudend. “Wij wachten nu al vijf maanden. Straks wordt het zes maanden en dat is veel te lang.”

De vacatures in de raad van commissarissen van Nedlloyd zijn ontstaan door het vertrek in mei van drs. L. Van Zwol (om gezondheidsredenen) en al eerder van jhr. mr. F.O.J. Sickinghe (wegens verschil van inzicht). De Vries zegt niet te weten of onenigheid onder comissarissen over het toelaten van Hagen tot het college oorzaak is voor het verlaat invullen van de vacatures.

De Vries stelt dat de commissie vindt dat commissarisbenoemingen achter gesloten deuren moeten plaats vinden. Maar hij stelt dat de commissie duidelijk te verstaan heeft gegeven dat indien medio oktober nog geen besluit was genomen, de openbaarheid zou worden gezocht: “Wij moeten verantwoording afleggen aan aandeelhouders.”

Nedlloyd maakte gisteren bekend dat P. Verhulst, directeur van Nedlloyds Road Cargo divisie, besloten heeft de onderneming te verlaten. Nedlloyd probeert moeizaam een internationaal wegtransportnetwerk op te zetten. Bij Road Cargo en de Duitse aanwinst Unitrans vinden reorganisaties plaats. De 43-jarige Verhulst wordt opgevolgd door H. van Gorp, nu werkzaam bij Nedlloyds divisie Mamoet-transport.

Begin dit jaar vertrokken Nedlloyds bestuurslid drs. R.B. Lenterman en directeur Th. Oostinjen van de divisie Lijnen.