Bedrijfsleven positief over economische ruimte Europa

ROTTERDAM, 23 OKT. Het Nederlandse bedrijfsleven is zeer te spreken over het akkoord tussen de Europese Gemeenschap en de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) dat de basis vormt voor de Europese Economische Ruimte (EER).

Zo noemt de werkgeversorganisatie NCW het akkoord “extreem belangrijk”. Het NCW toont zich ongelukkig over de beperkingen voor het transport over de Alpen in Oostenrijk en Zwitserland die onderdeel vormen van het verdrag. Het NCW erkent dat het akkoord toenemende concurrentie betekent voor het Nederlandse bedrijfsleven. Maar het verwacht “geen grote aardverschuivingen”.

Het akkoord zou er toe kunnen leiden dat de ondernemingen uit de EVA-landen hun investeringen in de EG gaan temporiseren omdat ze nu het gevoel hebben dat ze dank zij het akkoord voldoende toegang hebben tot de EG-markt zonder er zelf te hoeven produceren. In toenemende mate hebben de EVA-bedrijven de laatste jaren geïnvesteerd in de EG om verzekerd te blijven van toegang tot de steeds verder integrerende markt van de EG om zo de toenemende concurrentie vanuit de EG het hoofd te kunnen bieden.