Amerikaanse olieconcerns zien de winsten fors dalen

NEW YORK, 23 OKT. De meeste grote Amerikaanse oliemaatschappijen hebbben in het derde kwartaal van 1991 aanzienlijk minder winst behaald dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Texaco behaalde in het derde kwartaal een netto-resultaat van 286 miljoen dollar. In het derde kwartaal van 1990 bedroeg de winst nog 381 miljoen dollar. De omzet verminderde van 10,96 miljard tot 9,36 miljard dollar. Gedaalde olieprijzen gecombineerd met verminderde marges op de verkoop van aardgas waren hieraan volgens Texaco debet. In de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg de winst 970 miljoen dollar tegen een winst van 1,06 miljard dollar in de vergelijkbare periode een jaar ervoor. De omzet ging iets achteruit, van 28,83 miljard tot 28,57 miljard dollar.

Amoco heeft in het derde kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 230 miljoen dollar tegen 530 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden van dit jaar daalde de winst licht tot 1331 miljoen dollar (vorig jaar 1375 miljoen). Ook Phillips Petroleum zag de kwartaalwinst fors dalen.

Mobil heeft in het derde kwartaal de winst inclusief bijzondere baten zien dalen van 379 mijoen dollar vorig jaar tot 365 miljoen dollar. Dit is met name het gevolg van de druk waaronder de marges in de raffinaderij- en chemische sector hebben druk gestaan. Zonder buitengewone baten en lasten zou de winst in het derde kwartaal dit jaar uitkomen op 395 miljoen dollar tegen 268 miljoen dollar vorig jaar. De omzet in het derde kwartaal kwam uit op 15,025 miljard dollar tegen 16,245 miljard dollar vorig jaar. Over de eerste negen maanden bedroeg de winst inclusief bijzondere baten en lasten dit jaar 1,52 miljard dollar tegen 1,277 miljard dollar vorig jaar.