VRG-groep wil grote Franse distributeur van PC's overnemen

ROTTERDAM, 22 OKT. Het beursgenoteerde VRG (papier) overweegt de overname van de grootste Franse distributeur van personal computers Agena SA. Dat heeft president-directeur M. Aguerreberry van Agena desgevraagd bevestigd. Een VRG-woordvoerder onthield zich van commentaar.

Agena is met diverse bedrijven in gesprek over een mogelijke overname. Met VRG en nog een - niet nader genoemd - bedrijf bevinden de gesprekken zich in een vergevorderd stadium. In Frankrijk gaat al geruime tijd het gerucht dat het Japanse NEC geïnteresseerd is in de distributeur. Aguerrebberry wilde zich daar niet over uitlaten.

VRG-bestuursvoorzitter K. de Kluis liet bij de presentatie van de halfjaarcijfers weten dat het bedrijf serieus op zoek zou gaan naar een overnamekandidaat in de sector kantoorsystemen. De in Diemen gevestigde Groep heeft belangen in de sectoren papier, grafische systemen en kantoorsystemen. Vorig jaar maakte de divisie kantoorsystemen met een omzet van 483 miljoen gulden ruim 30 procent uit van de totale omzet.

In Nederland neemt VRG, naar eigen zeggen, een tweede plaats in op de markt voor kantoorautomatisering. In Groot-Brittannië is VRG in deze sector de vijfde of zesde marktpartij. In Frankrijk komt VRG niet verder dan een negende of tiende positie. “Zo bezien zou de overname van een grotere marktpartij in Frankrijk perfect in ons plaatje passen”, aldus de VRG-woordvoerder. VRG zou met meerdere overnamekandidaten gesprekken voeren.

Agena maakt deel uit van de Groupe Suez. Het Franse conglomeraat wil zich terugtrekken op een aantal kernsectoren en onderzoekt welke bedrijfsonderdelen voor verkoop in aanmerking komen. Volgens Aguerreberry staat Agena niet op de lijst van bedrijven die de groep per sé moeten verlaten.

Agena heeft 1300 werknemers en boekte vorig jaar een omzet van bijna 2 miljard franc, ongeveer 600 miljoen gulden. Vorig jaar liep de winst met bijna 50 procent terug tot 18 mijoen franc. Volgens Aguerreberry zal de onderneming dit jaar winst maken.

VRG boekte in de eerste helft van dit jaar een winst van 31 miljoen gulden op een omzet van 1,58 miljard gulden. Vorig jaar behaalde de groep een winst van 66,5 miljoen op een omzet van bijna 3,2 miljard gulden.

Agena is in de afgelopen jaren explosief gegroeid. De Parijse onderneming werd in 1983 opgericht. Vier jaar geleden zette de onderneming nog slechts ongeveer 240 miljoen gulden om. Dit jaar was dat 600 miljoen gulden.