Voorman FNV-bond opgestapt wegens koers jegens V&D

ROTTERDAM, 22 OKT. G. Toussaint, de man die namens de Dienstenbond FNV vele jaren onderhandelde met het warenhuisconcern Vroom & Dreesmann, blijkt bij de vakbond te zijn opgestapt omdat hij zich onder meer niet kon vinden in de hardere en agressievere toon die het bondsbestuur wilde aanslaan jegens V&D.

Woordvoerder A. van Winden van de Dienstenbond FNV bevestigt dat Toussaint met onenigheid is weggegaan. “Dat is geen geheim, iemand gaat niet voor niets weg”, aldus Van Winden vanochtend. “Er bestond verschil van inzicht over de te volgen aanpak.” Toussaint stapte per 1 september over naar M&S Mode, waar hij hoofd personeelszaken werd. M&S Mode is een dochteronderneming van KBB (De Bijenkorf).

Van Winden herinnert aan het “hoogoplopende conflict” tussen V&D en de vakbonden in het afgelopen voorjaar. Binnen de vakbond waren er “mensen die vonden dat je de zaak anders zou kunnen aanpakken dan Touissaint deed (...) Toussaint had de indruk dat er niet veel acties mogelijk waren bij V&D”, aldus Van Winden.

De hardere aanpak van de Dienstenbond FNV bleek uit de succesvolle oproep van de vakbond om morgen in de 58 V&D-warenhuizen te staken tegen de directie. Dat de staking vanochtend door de bond is afgeblazen, omdat de warenhuisdirectie vannacht het personeel tegemoet is gekomen, doet niet af aan het feit dat de actiedreiging volgens deskundigen de meest agressieve was in de geschiedenis van het grootwinkelbedrijf in Nederland.

De opmerkingen van Toussaints opvolger bij de Dienstenbond FNV, L. Voormeulen, zijn illustratief voor de hardere koers: “Ik besef ter dege dat we op die manier V&D kapot staken. Maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt volledig bij de directievoorzitter Hamming”, zo zei hij vorige week.

Toussaint wil geen commentaar geven op de redenen van zijn vertrek. Zegslieden melden dat Toussaint van mening is dat de vakbond “nu heel duidelijk het conflict zoekt, om zo meer leden te werven (...) Je kunt actie ook voeden vanuit de bond. Daar wilde Toussaint niet zo ver in gaan als het bondsbestuur.”

Van Winden van de Dienstenbond FNV wijst het argument van staken-om-leden-te -winnen van de hand: “We willen het belang van de leden behartigen. En dat hebben we nu ook gedaan” (met het akkoord van afgelopen nacht). Volgens de woordvoerder is het personeel nu meer dan ooit tot actie bereid, niet alleen omdat er andere bestuurders bij de bond zijn aangetreden, maar veeleer omdat het V&D-personeel “jaar na jaar heeft moeten inleveren” zonder dat de reorganisatie bij de warenhuizen veel effect had.